Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over duurzame sportkleding? Lees dan door. Direct naar een leuke kennismakingskorting? Klik HIER.

Big business sportkleding

Werden er anno 2000 nog 20 miljard kledingstukken geproduceerd, in 2017 stond de teller al op 80 miljard kledingstukken per jaar.

De marktomvang van alleen al sportkleding was in 2017 350 miljard dollar

De marktomvang van alleen al sportkleding was in 2017 350 miljard dollar

De tabel laat geen twijfel bestaan over het aandeel dat sportkleding heeft in deze booming industrie.

Grote modemerken maken de ene na de andere fitness collectie aan, maar ook top designers en celebrities zien in sportkleding een manier om mode en stijl uit te dragen.

Dat keihard sporten en er mooi uit zien niet samen zouden gaan, is een mythe van een eerder tijdperk.

 

Helaas is net zoals in andere takken van de huidige fast-fashion industrie sportkleding nog niet erg duurzaam te noemen. Sportkleding wordt vaak gemaakt met giftige chemicaliën die veel schade aan het milieu aanrichten.

Maar daar blijft het niet bij. Greenpeace heeft recentelijk gewezen op de gezondheidsrisico’s voor de dragers van de kleding. Terwijl je al zwetend je workout aan het doen bent, neemt je huid door de wrijving tussen de kleding en de huid makkelijk de giftige stoffen op die in de microvezels van de kleding verstopt zitten.

Dus wil je echt gezond bezig zijn tijdens het sporten, lees dan gauw verder over hoe het beter kan.

Duurzame sportkleding

Want er is goed nieuws. Er komen steeds meer groene initiatieven om sportkleding productie te verduurzamen. Greenpeace heeft bijvoorbeeld de Detox Catwalk opgericht, om de (sport)kledingproductie te ‘ontgiften’.

Wij highlighten in deze mail een paar specifieke initiatieven en merken op sportkleding gebied. Om je een beetje wegwijs te maken.

The North Face – een merk dat met name outdoor sportkleding verkoopt – is een goed voorbeeld van een bedrijf dat steeds groener wil produceren.

Adidas draagt ook zijn steentje bij. Hoewel ze nog lang niet 100% duurzaam produceren, zijn ze in samenwerking met Parley een productielijn gestart om plastic uit de oceaan te recyclen tot sportkleding en sportschoenen

Het Duitse merk Biehler Sportswear staat voor een eerlijke en faire productie van sportkleding. Daarbij maken ze gebruik van materialen en stoffen die ook gecertificeerd zijn op milieueisen en productie eisen.

Maar er is meer. Ook dichterbij huis wordt er aan de weg getimmerd om sportkleding duurzamer te maken. Neem bijvoorbeeld het merk Pixie, dat op een eerlijke en duurzame manier sportkleding produceert op Hollandse bodem. 

Duurzame sportkleding

Duurzame sportkleding

Wie op zoek is naar yoga kleding is bij Urban-Goddess aan het goede adres. Dit merk biedt transparantie over hun productieproces en alle stoffen die ze gebruiken voldoen aan het GOTS (Global Organic Textile Standard) keurmerk.

PurebyLuce heeft enigszins dezelfde filosofie in sportkleding.

PureSports gaat nog een stapje verder en verkoopt sport t-shirts gemaakt van gerecyclede plastic flessen. De drie oprichters zijn zeer nauwkeurig geweest in hun productieproces om alleen veilige stoffen te gebruiken, van het t-shirt zelf tot het label. 

Verder zijn er nog handige webshops die je helpen bij het vinden van duurzame sportkleding. Zo is er bv duurzaamsportwebshop.nl.

Drie Amsterdamse studenten hebben Projectcece opgericht: een verzamelplatform voor duurzame producten, inclusief sportkleding! 

Het verzamelplatform Fair Choices werkt volgens een soortgelijk principe. Hier zie je in een oogopslag aan welke duurzaamheidskeurmerken een merk voldoet en of het een milieuvriendelijk, fairtrade en/of gifvrij product is. Zo kun je precies zien of een item voldoet aan jouw duurzaamheidsidealen.

Speciale tip:

Tot slot nog een tip voor de misschien nog niet zo milieuvriendelijke sportkleding die al in je kledingkast ligt: de Guppyfriend. Deze waszak dient als een microfilter voor alle microplastics die loslaten tijdens het wassen van kunststof kleding (bij het wassen van een fleece jasje komen er maar liefst 1 miljoen microvezels vrij!). De verzamelde microplastics kan je bij het plastic afval weggooien en zo wordt onze oceaan weer wat plastic bespaard! 

 
 

Naast een jarenlange vriendschap vormen een gedeelde passie en overtuiging de basis van de oprichting van PureSports. Allen hebben ze een passie voor sport en zijn ze overtuigd van het nut (en de noodzaak) van een duurzame levensstijl.

Gebruik "KLOOKER2018" en je krijgt 15% korting. Leuk meegenomen toch?

 

 

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!  

Oja, wij worden niet betaald door de bedrijven die we highlighten. Wij worden betaald door onze leden. Daarmee blijven we onafhankelijk! 👍🏻