Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over sieraden en de winning van o.a. goud en zilver? Lees dan door in deze bijdrage van onze Sara. Direct naar de kortingscode voor duurzame sieraden? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Sieraden die mooi, eerlijk en duurzaam zijn

Sieraden zijn van alle tijden. Maar staan we er eigenlijk wel eens bij stil waar ze van gemaakt zijn? En waar en hoe die grondstoffen gedolven worden?

Mijnbouw is er al vanaf de oudheid, de grootschalige mijnbouw echter met name vanaf de industriële revolutie. Door voortgaande technologische ontwikkelingen kan er op steeds meer plekken naar goud en zilver gedolven worden. 

Mexico is tegenwoordig het land met de grootste zilver productie, gevolgd door Peru, China en Chili. Vanaf 2014 is China het grootste goud producerende land geworden, gevolgd door Australië, Rusland en de VS. 

Toch blijft goud zeldzaam: al het beschikbare goud ter wereld is te passen in drie olympische zwembaden. Al het nieuwe goud dat wordt opgegraven wordt voor +/- 50% gebruikt voor sieraden, 40% om in te investeren en 10% wordt in de industrie gebruikt.  

Wat zou er dan nu mooier zijn dan trots kunt zijn op je sieraden, niet alleen op hoe ze eruit zien, maar ook op hoe ze geproduceerd zijn. 

Maar dat kan vaak helaas (nog?) niet.

Fout goud

Bij de inkoop van metalen in de EU wordt vaak niet gekeken naar de milieueffecten en gevolgen voor de lokale bevolking in de producerende landen. De mijnbouw is alleen gebonden aan de vaak gebrekkige en aan corruptie onderhevige milieuwetgeving (en handhaving) in de betreffende landen.

In de grootschalige mijnbouw zijn de arbeidsomstandigheden vaak beter geregeld, alhoewel ook daar wel wat op af te dingen is. 

De meeste mensen in de mijnbouw wereldwijd werken echter in kleinschalige mijnbouw (20% van de wereldwijde productie van goud bv), waar vaak ook gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid.

Dirk-Jan Koch, speciaal gezant natuurlijke hulpbronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij de kinderarbeid met eigen ogen heeft gezien toen hij in Congo woonde. Koch: ‘’Kinderen van zeven, acht jaar die dat zware werk doen. Die zijn zes weken bezig om genoeg goud te vinden om één trouwring van te kunnen maken. En zo werken er naar schatting een miljoen kinderen wereldwijd in de goudwinning.”

6c65e4fe9a21e74193726a9b5bc8902090b1a1f8cce4f9c9d4e99eac96e3d04e_3899268.jpg

Door grootschalige en kleinschalige mijnbouw komt jaarlijks miljoenen kubieke meters met cyaniden, arseen, zuren, kwik en andere (zware) metalen via vervuild water en modder in de natuur en landbouwgebieden terecht. De lokale flora en fauna heeft er enorm onder te lijden. En arbeiders staan er vaak met blote voeten in.

Mijnwerkers zijn zich er niet van bewust hoe schadelijk kwik eigenlijk is. Mede omdat ze er niet direct ziek van worden. Daarbij zijn beschermende materialen duur. De goudzoekers zitten dus met blote handen aan het gif en ademen de dampen die vrijkomen in

Daarbij is voor het extractieproces veel zoet water nodig. De aanvoer van dit water kan verdroging, eventueel verzilting en een tekort aan water veroorzaken.

In Engeland zit er tot vandaag nog kwik in de grond als gevolg van mijnen die door de Romeinen werden ontgint.

Door de ontbossing en de afgravingen worden er grote littekens op het landschap achtergelaten. Na sluiting van een site acht het mijnbouwbedrijf zich vaak niet verantwoordelijk om het mijnbouwafval op te ruimen en de ontginning site te rehabiliteren.

Wil je meer informatie over mijnbouw en de effecten ervan op meerdere levels? Kijk dan op de website van vrijwilligersorganisatie CATAPA

 

Goed goud en zilver

Zoals eerder al genoemd, kunnen goud en zilver ook gerecycled worden. Oud goud uit elektronica, sieraden of sloopgoud dat goudsmeden overhouden na het maken van een voorwerp. Omdat goud een edelmetaal is, kan het opnieuw en opnieuw gerecycled worden en wordt het gewoon weer puur goud.

logo_gold-silver.png

Een ander goed alternatief is het kopen van sieraden gemaakt van goud en zilver met een Fairtrade label. In het proces van ontginning mogen nog steeds chemicaliën gebuikt worden, maar alleen onder strenge (veilige) fairtrade standaards.

Deze standaarden, zoals veiligheid en hygiëne standaarden, zijn vaak lastig voor werkers om aan te voldoen.

Echter als ze er wel aan voldoen, krijgen ze toegang op de wereldmarkt en betere prijzen ervoor terug. 

download.png

Daarnaast is er ook het certificaat van Fairmined. Fairmined is een certificaat dat verzekert dat (eco-)goud en zilver uit kleinschalige mijnbouw wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. 

Meer weten over goed goud en zilver, check dan hier en hier voor een overzicht. 

Al dit goede goud is nog maar 2% van de wereldwijde productie, maar elk begin is klein. Nu weet je waar je op kunt letten!

Waar kun je het vinden?

Taj Amsterdam is een voorbeeld van een bedrijf dat gebruik maakt van gerecycled zilver en goud. De sieraden worden in Bali handgemaakt en voor een eerlijke prijs door Taj Amsterdam gekocht. Meer over dit bedrijf en een kortingscode vind je onder aan het artikel.

By BIEK ‘’staat voor duurzame sieraden met een eigentijds tijdloos design.’’ De sieraden zijn gemaakt van gerecycled koper, en worden allemaal in Nederland ontworpen en vervaardigd. Ook de verpakkingen zijn gemaakt van materialen die een tweede leven beginnen.

Amalena verkoopt fairmined eco-goud, allemaal gecertificeerd en goed.

Check hier voor een totaaloverzicht van juweliers waar je fairtrade goud van Fairgold Goldsmiths kunt vinden bij jou in de buurt.

Je kunt natuurlijk ook sieraden van andere 'goede' materialen kopen, hieronder noemen we er een paar.

A Beautiful Story verkoopt handgemaakte sieraden uit Nepal. Ze zijn betrokken bij het hele productieproces van het maken van de sieraden dus kunnen ze garanderen dat de sieraden eerlijk en ethisch verantwoord zijn geproduceerd.

Voor de mannen, is AARDS een goede optie. ‘’Geïnspireerd door natuur, gemaakt van natuur’’. Alle producten worden in Nederland handgemaakt, zo heb je de garantie dat je armband onder eerlijke omstandigheden is gemaakt.

Voor groene tips in verband met bruilofstringen kijk op Duurzame Bruiloft.

 
 

Taj is Sanskrit voor juweel en betekent 'trouw aan jezelf'. Zij vinden hun sieraden niet zomaar sieraden. Elk sieraad heeft een ziel, is een talisman van 'love and kindness', zoals ze het zelf zeggen.

Hun motto: “We did not inherit the earth from our ancestors; we borrow it from our children.”

Taj Amsterdam maakt sieraden van gerecycled zilver & goud dat handgemaakt is in workshops in Bali. De makers krijgen een eerlijk loon betaald en werken in een veilige omgeving binnen reguliere werkuren.

taj.jpeg

Daarbij garandeert Taj dat er geen kinderen in het productieproces van hun sieraden participeren.

Hun verpakkingen zijn ook allemaal fair en duurzaam, ze maken alleen gebruik van gerecycled papier en biologisch katoen draad.

 

Taj Amsterdam geeft Klooker leden nu 10% korting tot eind 2017 met de kortingscode 'TajLovesKlooker' (let op de hoofdletters). Deze is geldig op alle sieraden m.u.v. de sale op www.Taj.nl

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.

 

P.S. Klooker vertrekt onafhankelijke informatie en wordt op geen manier betaald door genoemde bedrijven of organisaties. Klooker advies is gebaseerd op het stimuleren van een duurzame, sociale wereld voor ons allemaal.