Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt leven. Niet méér consumeren, maar juist meer bewust consumeren.

Weten wat er gebeurt in de drogist wereld? Lees verder. Direct naar de korting? Klik HIER.

 

Reguliere cosmetica en verzorging verantwoord?

Make-up, deo, parfum, shampoo, tandpasta, cleaner, conditioner, reinigingsmelk, nagellak, zeep, scrubs, verzorgingscrèmes, we gebruiken het allemaal dagelijks. 

Maar sta je er wel eens bij stil bij wat er allemaal in kan zitten? Want meer dan 60% van wat je op je lichaam spuit en smeert, wordt door je huid opgenomen en komt terecht in je bloedbaan.

In reguliere producten zit veelal een enorme waslijst aan grondstoffen, waar je veel vragen bij kunt stellen.

 

Schadelijke drijfgassen (Vluchtige Organische Stoffen) en oplosmiddelen komen vrij voort uit deodorant en haarlak. Tot wel 6.5% van de totale uitstoot van VOS in Nederland komt van verzorgingsproducten.

 

Er zit ook veel palmvet in cosmetica en verzorgingsproducten, met name in zeep, crèmes en lippenstift. Er wordt +/- 20 procent van de palmolieproductie gebruikt voor verzorgingsproducten.

Er zijn gelukkig bedrijven die zich richten op een verantwoord gebruik van palmolie, zie daartoe ook de 'scorekaart' van het WNF. Langzaam komt er verandering in ontbossing en slechte arbeidsomstandigheden.

 

images.jpeg

Parfums en aftershave gebruiken voor een groot deel chemicaliën onttrokken uit petroleum

Veelal parabenen, kunstmatige kleur- of geurstoffen (synthetisch parfum), sulfaten, siliconen, propylene glycol, PEG’s en phtalaten. 

Zo'n parfum kan bestaan uit wel 2500 aparte ingrediënten. Daar zitten een aantal ingrediënten bij die hormoonverstorend, huid irriterend en zelfs toxisch en kankerverwekkend zijn. 

In de Europese Unie zijn er maatregelen genomen om een flink aantal van deze stoffen aan banden te leggen. Maar het lastige is, dat de geur ('fragrance') wordt gezien als handelsgeheim. En dan niet hoeft te worden vermeld.

 

Microplastics vormen een ander risico in verzorgingsproducten als tandpasta, lippenstift, lenzenvloeistof en crèmes. Hoe weet je of het erin zit? Er staat dan bv 'polyethyleen' op de ingrediëntenlijst.

En deze kleine plastic deeltjes hebben een funeste invloed op oceanen en het waterleven. Wil je weten of een product microplastic vrij is? Check dan Beat the Microbead eens.

 

Al dit soort ingrediënten worden door fabrikanten gebruikt omdat ze goedkoop zijn. Maar ze zijn niet OK voor de mens en niet goed voor het milieu. 

Wat nu als je niet alles wilt nazoeken en zeker wilt zijn dat je dagelijkse producten OK zijn, waar kun je dan terecht?

 

Welke drogisterijen zijn OK en welke niet?

Rankabrand heeft een aantal drogisterijen en geranked. 'Reguliere' drogisten als ETOS, Kruidvat, Boots en Douglas komen er niet goed vanaf (klik HIER).

Maar er zijn dus wel degelijk goede alternatieven. Er zijn in veel plaatsen b.v. natuurdrogisten. En ook via het web kun je ze vinden, wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

Er zijn er nog meer, zoals leuke startups, check ze hier bij Klooker.

p.s. Ken jij nog een andere verantwoorde (web-)drogist (of parfumerie), laat het ons weten!

 

Wij highlighten hieronder De Groene Drogist. De naam zegt het al. Alleen maar verantwoorde producten van een drogist met passie voor mens en milieu.

 
 

Hanneke Vial en haar collega's er hebben de overtuiging dat natuurlijke producten juist veel beter zijn voor mens en milieu.

natuurlijke-cosmetica-groene-drogist.jpg

En dit wilden ze graag delen met anderen. 

En zo is De Groene Drogist ontstaan.

Ze hebben een persoonlijke voorkeur en liefde voor mooie 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Dierproefvrij en gecertificeerd. Milieuvriendelijk verpakt.

Boekenkast en werkkamer werden al snel te klein.

Ze zijn nu met 5 medewerkers die zich vol overtuiging inzetten voor 100% natuurlijke verzorgingsproducten.

De verpakkingen waarin de producten verzonden worden zijn gemaakt van gerecyclede kartonnen dozen en papierentape.

 

Hun producten zijn allemaal gecertificeerd volgens strenge keurmerken, zoals ECOCERT, ICADA, EcoControl, NaTrue, USDA Certified Organic, The Soil Association en Leaping Bunny. 

 

Wij vinden De Groene Drogist helemaal KLOOKER!

 

 
 

Klooker-leden krijgen van De Groene Drogist 10% kennismakingskorting.

Als je naar hun site gaat, gebruik dan de code "HELEMAAL-KLOOKER" bij de checkout, geldig tot en met 31-12-2017.

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!