Geschreven in April 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Nu de meeste winkels gesloten zijn, is het natuurlijk net zo makkelijk om gewoon alles te bestellen wat je nodig hebt. We zitten thuis en zijn inmiddels gewend geraakt aan het idee dat dit nog even duurt. Een groot deel van wat we normaal buiten de deur besteden, geven we nu online uit. Er worden vooral eten en drinken, gezondheids- en verzorgingsproducten, producten om thuis te werken zoals computerschermen, kabels en bureaustoelen en doe-het-zelf producten besteld. Webshops zien de verkoop van deze producten met 50% stijgen.
Het kan natuurlijk ook dat jij met al deze vrije tijd je kledingkast of garage aan het leegverkopen bent. Maar heb je ooit stilgestaan bij de impact van alle pakketjes die je ontvangt en verstuurd? Je ziet de bestelbusjes vast vaak genoeg door de straten racen. Wereldwijd worden er elke dag miljoenen pakketten verstuurd. Dit heeft natuurlijk een impact op het milieu. Gelukkig hoeft het verzenden of ontvangen van pakketten niet per se minder duurzaam te zijn dan het kopen van dezelfde spullen in de winkel. Veel webshops en bedrijven zetten zich al in om zo duurzaam mogelijk te versturen. Hier kun je zelf ook aan bijdragen.
De impact van versturen
Het versturen van pakketjes heeft twee kanten als je kijkt naar duurzaamheid. Aan de ene kant kan verzenden van pakketjes zorgen voor minder milieubelasting. Vaak is er bij het bestellen bij webshops geen fysieke winkelruimte meer nodig. Dat scheelt gas, water, licht, winkelpersoneel en natuurlijk een tripje naar de winkel, wat ook vaak met de auto gebeurt. Aan de andere kant kost het versturen van producten wel weer veel verpakkingsmateriaal. Ook worden pakketjes vaak met diesel bestelbusjes aan huis bezorgd, ook niet bepaalt de schoonste manier van leveren. Vervolgens worden bestellingen ook nog vaak retour gestuurd. Uit een onderzoek in 2014 naar CO2-emissies die gepaard gaan met het bezorgen van producten bleek dat ‘offline’ winkelbezoek per fiets of lopend de minste milieu-impact heeft. Thuisbezorging scoort beter dan het met de auto afhalen van pakketjes bij een Pick-up point, omdat bezorging vaak efficiënter is.
Bijna iedereen moet wel eens wat opsturen. Heb je iets verkocht? Of iets gekocht dat je toch liever retour stuurt? Het kan geen kwaad om even stil te staan bij hoe duurzaam het versturen van je pakketje is. Let bij het versturen van je pakket ook op hoe het verpakt is. Dat kan al heel veel schelen. Je kunt ook altijd nog via verschillende initiatieven je zending compenseren.
Duurzaam verpakken
Duurzaam versturen begint bij het verpakken van je pakketje. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bestelt iets kleins online, maar als de bezorger met het pakketje aan komt zetten, is het een enorme doos. Als je het enorme gevaarte naar binnen hebt gesleept kom je er bij het openmaken achter dat je alleen maak gebakken lucht hebt gekregen; een klein doosje, midden in de grote doos, met veel plastic en ander opvulmateriaal eromheen. Dat is natuurlijk niet duurzaam!
Zo min mogelijk verpakking
Je zag het vast al aankomen. Het is een stuk goedkoper om wat minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Het kan natuurlijk dat wat je wilt verzenden heel kwetsbaar is, maar het in een doos stoppen die precies om je pakket past, scheelt al heel veel. Dit scheelt veel opvulmateriaal, maar ook veel ruimte in elke stap van het proces van deur tot deur. Als alle pakketjes kleiner verpakt worden passen er bijvoorbeeld veel meer pakketjes in een bezorg busje. Zeker nu er zoveel mensen online bestellen is dat handig, dan hoeven ze bij de bezorging veel minder heen en weer te rijden, en wordt er dus een stuk efficiënter bezorgd. Dat scheelt ook heel wat brandstof!
Steeds meer bedrijven proberen ook pakketten verpakkingsloos te verzenden. Hartstikke goed, want de meeste producten zitten al in een fabrieksverpakking. Er nog een doos omheen doen voor de verzending is toch nergens voor nodig? Dit scheelt heel wat ruimte en verpakkingsmateriaal. Als je zelf iets gaat verzenden zit het natuurlijk niet per se al verpakt, maar je kunt wel proberen het met zo min mogelijk materiaal te verpakken. Vaak is een zak of dunne papieren verpakking al voldoende, en is een hele doos met opvulmateriaal helemaal niet nodig. Probeer je pakket altijd zo klein mogelijk, en met zo min mogelijk materiaal te verpakken.
Duurzaam verpakkingsmateriaal
Naast de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is het ook belangrijk om stil te zijn bij het materiaal waarmee je je pakket verpakt. De goedkoopste en duurzaamste manier is natuurlijk om pakketten te versturen in oud verpakkingsmateriaal dat je nog hebt liggen. Een bestelling die retour moet, kan meestal prima retour in dezelfde verpakking. Als je veel pakketten verstuurt, kun je ook investeren in duurzame verpakkingen om je pakketten in te versturen. Kies bijvoorbeeld voor gerecyclede verzendzakken van Youpack. Door te verzenden in een zak neemt je pakketje over het algemeen minder ruimte in dan in een doos, en met een zak wordt er ook minder materiaal gebruikt. Top dat deze zakken ook van gerecycled materiaal worden gemaakt en een retourstrip hebben. Dan kunnen spullen in dezelfde zak weer retour.
Een andere optie is een verpakking van RePack. Repack maakt herbruikbare plastic verpakkingen van gerecycled plastic (polypropeen). Nadat een pakketje in een Repack is ontvangen, stuurt de ontvanger de Repack terug naar de webwinkel, of naar het Repack keuringscentrum in Estland. Vaak krijgen ze in ruil voor het terugsturen een kortingscode. Volgens de fabrikant van Repack wordt er in het geval dat een Repack twintig bestellingen meegaat, er 80% aan CO2 bespaard vergeleken met het gebruik van normale wegwerpverpakking. Het terugsturen van verpakkingen veroorzaakt aanzienlijk minder CO2 in vergelijking met het recyclen van wegwerpverpakkingen, ook omdat het terugsturen via de normale post gebeurt. In Nederland worden bijvoorbeeld bij Bever en O my bag producten verstuurd in een Repack. Bij alle twee krijg je 10% korting als je je Repack terugstuurt.
Duurzame bezorging
Nadat je je pakketje zo duurzaam mogelijk hebt ingepakt is de volgende stap natuurlijk het versturen. Natuurlijk is het makkelijkst om gewoon je pakketje met een van de grotere postbedrijven zoals PostNL of Ups mee te sturen. En zo slecht is dat nog niet. PostNL bezorgt bijvoorbeeld ook steeds meer elektrisch en op de fiets. Daarnaast is er een grote kans dat dit soort bedrijven meerdere pakketjes in jouw straat moeten bezorgen, waardoor alles in één keer bezorgd kan worden, en er ritjes worden bespaard. Als je regelmatig veel pakketjes verstuurd is het ook de moeite waard om te kijken naar bedrijven die lokaal en duurzaam bezorgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar fietskoeriers.nl, die bezorgen je pakketjes op de fiets in 30 steden. Of naar Packaly, die kunnen binnen de stad je pakketje zelfs binnen 60 minuten bezorgen.
Thuiswinkel heeft een rekentool gemaakt, die ‘BewustBezorgd‘ heet. Hiermee kun je de CO2- uitstoot van je pakketje berekenen, aan de hand van de verschillende manieren van bezorgen.
Ook kan je ervoor kiezen om je pakket te versturen met de verzendmethode van homerr.com. Homerr werkt aan het verbeteren van de logistiek en is bezig met een duurzamere oplossing voor de routes die bestelbusjes afleggen. Zo kan je als winkel maar ook als particulier een Homerr Buurt- of Servicepunt worden (en hier een vergoeding voor ontvangen!), waar je buren in je wijk pakketjes bij jou op kunnen halen en/of laten bezorgen. Bestelbusjes hoeven zo minder te rijden, wat de CO2 uitstoot tot wel 79% per pakket kan verminderen. De HomerrPunten zijn betrouwbaar en veilig aangezien elke Homerr een uitgebreid intakegesprek en training doorloopt
Zending compenseren
Verschillende bedrijven bieden ook opties aan om je zending te compenseren. Als je bijvoorbeeld je pakketjes met PostNL verstuurt, kun je geld inleggen, voor het compenseren van de CO2 van je pakketje. Vervolgens investeren ze het geld dat je inlegt, in duurzame projecten. Zo stopten ze de afgelopen jaren geld in enkele windmolenprojecten in Turkije, China en Taiwan.
Ook UPS biedt een volgens eigen zeggen ‘carbon neutrale’ verzendoptie aan. Zo kun je bijdragen aan projecten zoals het Garcia rivierwoud in de V.S., Fujian stortgasproductie in China, La Padrera stortgasproductie in Colombia, en Cholburi afvalwater, en het omzetten van biogas tot energie in Thailand.
Duurzaam bezorgmoment
Het is natuurlijk begrijpelijk. Als je je pakje dezelfde dag nog in huis kan hebben, waarom zou je dan wachten tot morgen? Helaas is spoedlevering wel de minst duurzame optie. Hiervoor moet een bezorger speciaal zo snel mogelijk naar jou toe rijden, en is het dus moeilijk om meerdere pakketten mee te nemen en efficiënt te bezorgen. Als een bezorg moment handig gepland kan worden, is de kans groot dat een pakket mee kan in een vol busje, via een handige route. Of haal je pakketje gewoon met de fiets of lopend op bij een ophaalpunt.
Retour sturen
Twijfel je over de maat schoenen die je wilt bestellen? Dan bestel je er toch net zo makkelijk twee? Het paar dat niet past stuur je zo weer terug. Nog een paar shirtjes erbij? Kun je thuis wel kijken welke leuk staan.
Nederlanders sturen ontzettend veel producten retour. Met een retourpercentage van 13 procent sturen Nederlanders het hoogste percentage producten retour van heel Europa. Vooral bij grote mode webshops sturen we 30 tot 40 procent van wat we bestellen weer terug. Met uitschieters van wel 50 tot 60 procent. Kleding gaat dus ontzettend veel heen en weer. En niet zonder gevolgen.
Aan de ene kant worden de meeste retouren meegegeven met de bezorger die toch al langskwam, of afgegeven bij een afhaalpunt. Als de pakjes niet met de auto naar een afhaalpunt worden gebracht, zorgt dit niet voor heel veel extra uitstoot. Als het gaat om bezorging is het enige probleem de vrachtwagens die tussen sorteercentra en distributiecentra rijden. Daar zijn er een stuk meer van nodig, vanwege de ruimte die de retouren innemen. Andere negatieve effecten van retouren zijn het extra verpakkingsmateriaal, als retouren niet in dezelfde verpakking terug worden gestuurd. Ook worden producten soms retour gestuurd in een staat waarin ze niet meer terug in de winkel kunnen. Dat is natuurlijk zonde! Gelukkig worden deze producten in Nederland vaak naar een outlet of kringloop gebracht, en dus niet weggegooid.
De eerste stap bij het verminderen van de impact van jouw retouren begint natuurlijk simpelweg bij minder dingen retour sturen. Vaak doen webshops hun uiterste best om de maat van een product duidelijk aan te geven, retouren zijn voor hen namelijk duur. Ga dus desnoods aan de slag met een meetlint, en kijk goed of een item past, in plaats van het in meerdere maten te bestellen. Moet er toch echt iets retour? Hergebruik dan een verpakking die zo klein mogelijk is. Zo gebruik je zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, en wordt er ook zo min mogelijk ruimte in de vrachtwagen ingenomen. Stuur natuurlijk je retouren ook in goede staat terug!
Het is een gekke tijd, maar blijf kritisch over wat je bestelt. Besef dat bezorgers, distributie- en postmedewerkers als essentiële beroepsgroep jouw pakketjes aan het verwerken zijn. Bedenk of het gene dat jij bestelt ook echt belangrijk genoeg is om deze mensen op pad te laten gaan.
Blijf jezelf vragen: Heb ik het wel echt nodig? Is het product wat ik bestel wel duurzaam? Even in onze ProductFinder kijken is natuurlijk altijd een goed idee. Maar minder kopen is altijd beter!
ToJungle
ToJungle is een webshop met de beste en leukste alternatieven voor vervuilende producten uit ons dagelijks leven. Wij vroegen aan eigenaresse Nadia hoe er bij ToJungle omgegaan wordt met het versturen van bestellingen. Hierbij staan ze zeker stil bij duurzaamheid.
Bij ToJungle gebruiken ze voor particuliere bestellingen een kartonnen doosje van gerecycled papier, dat ze vullen met gerecyclede producten als vul materiaal, zoals kranten, of wat ze zelf ontvangen van bestellingen. Verder gebruiken ze enkel papieren tape ipv plakband en voor de herkenbaarheid een ‘To Jungle’ sticker (deze is vegan). En voor een klein geluksmomentje tijdens het uitpakken doen ze er altijd een lekker luchtje in van biologische etherische olie (in de hoop dat die zo lang blijft zitten tot het daadwerkelijke uitpakken 😉 ). Kaartjes die ze soms meesturen komen bij een groene drukkerij vandaan (printen op gerecycled papier, met duurzame inkt en planten bomen).
Bestellingen tot een bepaalde afstand fietsen ze zelf rond op de racefiets.
Ze zijn bij Tojungle dus zeker goed op weg met duurzaam verzenden!