Klooker is jouw onafhankelijke gids om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over bloembollen en tuinieren? Lees dan door. Direct naar de korting? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Duurzaam tuinieren, hoe doe je dat eigenlijk?

Aangezien oktober traditioneel de maand is waarin we tuinbollen planten, dachten wij bij Klooker dat dit een goed moment is om ons hier meer in te verdiepen.

Nederland is al jaren een grootverbruiker in bestrijdingsmiddelen. We gebruiken gemiddeld 4x zoveel pesticiden per hectare als de US. Bij de bollenteelt werd bv in 2008 tot 41,9 kg bestrijdingsmiddel per hectare gebruikt en door akkerbouwers bv 5.3 kg. Bollenteelt is dus veel intensiever qua bestrijdingsmiddelen.

Daarbij heb je nog de zogenaamde neonicotinoïden. Dit zijn insecticiden die niet op de gewassen gespoten worden, maar op het zaad als een soort van coating.

In beide gevallen komt het gif uit deze producten in de bodem, waar het wordt opgenomen door de planten. Zo komt het terecht in het stuifmeel en nectar, wat het voedsel is van de bij.

Begin deze maand is er veel over deze kwestie in het nieuws geweest, nadat een onderzoek werd gepubliceerd waaruit blijkt dat in driekwart van 198 wereldwijde honingmonsters genomen de aanwezigheid van neonicotinoïden werd aangetoond.

De gemeten concentraties neonicotinoïden in de honing zijn zo laag dat het effect als ‘’verwaarloosbaar’’ wordt beschouwd voor mensen. Wel is aangetoond dat bijen die aan de insecticide zijn blootgesteld veel korter leven en ook verdwalen. Lees voor meer informatie de publicatie van de Volkskrant (klik hier).

Dit verstoort het natuurlijke ecosysteem. Tegenwoordig is 30% van ons voedsel afhankelijk van bestuiving door bijen. 

la-reine-rebus.jpg

Lees ook deze blogpost van RoosGoesGreen over de effecten van de bloembollenteelt op bijen. Zij geeft ook links naar andere interessante bronnen over het onderwerp.

Wat kan ik doen om dit tegen te gaan?

Op de eerste plaats kun je je stem laten horen. Bv via onderstaande petitie van Greenpeace om supermarkten (in dit geval de Lidl) op te roepen ecologische boeren te steunen.

Op de tweede plaats kun je overstappen naar duurzaam tuinieren. Wij begrijpen dat niet iedereen groene vingers heeft, maar wij denken dat wel iedereen graag een mooie èn duurzame tuin wil. Hier een paar duurzame tuiniertips:

  • Om de biodiversiteit van je tuin te verbeteren, plant inheemse bloemrijke en bes-dragende planten. Deze werken als voedselvoorziening van de insecten en vogels.
  • Door elke week een klein beetje tijd te besteden aan het verwijderen van onkruid, hou je het in de hand. Dit elimineert de noodzaak voor onkruidbestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Kies voor meer natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het planten van basilicum bij je tomatenplanten. De basilicum werkt in dat geval als een natuurlijk gewasbeschermingsmiddel voor de tomaat.

Gebruik je op het moment toch nog bestrijdings- of gewasbeschermingsmiddelen in je tuin of akker? Met de Milieumeetlat kan je zelf opzoeken hoeveel deze middelen bijdragen aan het belasten van het milieu.

Op de website van de Bijenstichting kan je een lijst vinden met producten die giftige middelen bevatten, en op de website OnkruidVergaat.nl delen particulieren en professionals kennis over onkruidbestrijding en gewasbescherming.

Voor meer duurzame tuiniertips kijk op Milieu Centraal.

Op de derde plaats kun je helpen door biologische planten en bloembollen te kopen. Zie onder.

Kies niet voor gif- maar voor biobollen

De teelt van tuinbollen is dus een van de meer vervuilende processen in de landbouwsector. Ondanks dat elk jaar steeds meer kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen werden toegepast, wisselen de opbrengsten in de teelt met het jaar. En nemen onkruid en ziektes niet af.

Door voor biologische bloembollen te kiezen, steun jij dat er minder kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. En steun je ook het welzijn van de bij. 

Wil je weten waar je dit soort bollen en planten kunt kopen? Check het hieronder, we hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

  • De website NaturalBulbs werkt alleen samen met zorgvuldig gekozen biologische bollenboeren. 
  • Bijenlint, een initiatief van de Bijenstichting, voor allerlei bij-gerelateerde producten, zoals bloembollen
  • Biologischeplanten.nl, daar kun je terecht voor bloembollen en voor planten
  • postplanten.nl, de website van de biologische bollen en planten van Hoeve Vertrouwen
  • Sprinklr verkoopt ook biologische bloembollen. Geteeld door biologische bollenboer, John Huiberts. Check ook deze video: John Huiberts over de voordelen van biologisch kweken.

Sprinklr heeft een leuk samenwerkingsverband met John gesloten en daarom kunnen zij klooker leden nu een leuke 10% korting bieden op hun biologische bollen. Check het hieronder!

 
 

Sprinklr wil steden vergroenen, mensen weer in contact brengen met natuur en de teeltsector een schop onder de kont geven. Suzanne van Straaten startte Sprinklr in mei 2016 middels een crowdfunding-actie en ze heeft nu reeds een klein team dat meehelpt.

Ze leveren biologische kamerplanten, tuinplanten en bollen, ze hebben er zelfs een handige app bij. Wat ook leuk is om te vermelden is dat ze nu in de steden Amsterdam, Utrecht & Rotterdam de bollen (en planten) elektrisch kunnen bezorgen!

Klooker-leden krijgen van hen een speciale 10% kennismakingskorting. Gebruik daarvoor de code "klooker01" bij de checkout.

 

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.