Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over duurzaam dineren? Lees dan door. Direct naar een leuke kennismakingskorting? Klik HIER.

Duurzaam dineren

We gaan als Nederlanders weer vaker buiten de deur eten. Maar kun je ook duurzaam dineren? En hoe pak je dit dan aan? In deze post geven we je wat houvast mee. Niet meteen met een korting, wel met meer inzicht.

Allereerst, hoe vaak gaan we eigenlijk uit eten? Volgens een onderzoek van het FoodService Instituut Nederland in 2017 gaat minstens 29% van de 18-36 jarigen minstens eens per week uit eten, tegenover 21% van de 39-50 jarigen en 10 procent van de 51- tot 70-jarigen.

En bijna 1 op de 3 millennials laat minstens eens per maand eten thuisbezorgen, tegen 1 op de 11 babyboomers.

Dus je kunt gerust zeggen dat uit eten gaan een deel van ons leefpatroon is.

Hoe dit dan te verduurzamen?

Om te beginnen, als je het kunt vermijden, door niet met de auto te gaan. De kleinere CO2 footprint van je duurzame diner wordt dan weer teniet gedaan door die van het rijden met de auto. 

Wat je nog meer kunt doen?

 

Eten met minder CO2 footprint

We gaan er vanuit dat als je thuis vlees vermijdt en lokale seizoengebonden groenten eet, dat je dit in restaurants ook doet. 

Dus over milieuvoordelen van deze eetgewoonten gaan we het in deze post niet zozeer hebben. De vraag is wel WAAR je restaurants kunt vinden waar je duurzaam kunt dineren. Je kunt hiervoor een aantal bronnen gebruiken:

download.png
  • Puur! uit eten (landelijk). Biologisch, duurzaam en meer met groenten. Puur! uit eten houdt je op de hoogte van de nieuwste hotspots, recepten en culinaire reistips over eerlijk en lekker eten.

 

Of, als je voor vegetarisch en/of vegan wilt gaan

 

Een andere invalshoek is om te zien of restaurants ook gratis kraanwater schenken. Omdat kraanwater enorm veel minder milieu-impact heeft dan gebottled water (meer weten, check dan KRNWTR). 

Zo kun je dus zelf in jouw buurt voldoende keus vinden. Of je kunt ook gewoon in een regulier restaurant die gerechten nemen die minder milieubelastend zijn, natuurlijk. Up to you.

Wat je ook kunt doen is gezond eten op een duurzame wijze thuis laten bezorgen. Door een fietskoerier. Foodora, Deliveroo en UberEats bieden deze mogelijkheid, dus iets om te onthouden!

 

Uit eten met oog voor voedselverspilling

In Nederland wordt er daarbij jaarlijks 51 miljoen kilo voedsel verspild in de horeca.

Dat is één derde van al het voedsel in de horeca, oftewel bijna 77 miljoen warme maaltijden op jaarbasis.

Doodzonde natuurlijk!

Doodzonde natuurlijk!

Nu zijn er steeds meer initiatieven die hier iets aan doen. Met onderstaande apps kun je het anders doen. We lichten ze even kort toe.

  • ResQ: Je kunt tegen een gereduceerd tarief voedsel dat 'over' is bestellen en het wordt thuisbezorgd of je kunt dineren in het restaurant. Nadeel: totnutoe alleen in Amsterdam.
  • We willen ook thuisafgehaald nog noemen. Want als jij altijd eten over hebt, zou je dit in plaats van weggooien ook kunnen 'doorverkopen' aan iemand bij jou in de buurt. Vinden wij een mooie idee!

Daarnaast zijn er nog andere initiatieven die eraan zitten te komen, zoals restoranto, Lunchie marketgetchefs en No waste, just taste. Maar deze initiatieven lijken het wel een beetje moeilijk te hebben, na aangekondigde starts laten ze nog weinig van zich horen.

Ook iets wat steeds meer ingeburgerd raakt is de doggy bag!

Natuur & milieu is met een doggy bag campagne bezig en 1 op de 3 Nederlanders vindt het al geen probleem meer om met de doggy bag het overgebleven eten van het restaurant mee naar huis te nemen. 

De doggy bag van Natuur & Milieu. Steeds minder een taboe!

De doggy bag van Natuur & Milieu. Steeds minder een taboe!

 
 

We hebben ook een paar restaurants uitgelicht. Gewoon, omdat wij het gaaf vinden waar ze mee bezig zijn. Check ze hieronder.

  • De Culinaire Werkplaats (Amsterdam). Zij bieden interactieve eetervaringen op het snijvlak van eten en kunst. Zij hebben vele prijzen gewonnen, ondermeer een gouden dienblad van Faitrade@work.
  • Spirit restaurants (Amsterdam, Rotterdam). Uitsluitend 100% biologische en 100% vegetarische ingrediënten uit het seizoen. In de winter dus stevige vega-stamppotten en in de zomer fruitsalade met Hollandse bio-aardbeien.

  • SLA (Amsterdan, Den Haag, Haarlem, Utrecht). Salades. Waar je zoveel van kunt eten als je wilt. 

  • Schatje Patatje (Amsterdam). Een patatzaak met een nieuw en beter aanbod. Waar patat lekker eerlijk en gezond is. Omdat het van de zoete aardappel wordt gemaakt. En ze hebben nog veel meer.

  • Instock (Amsterdam, Utrecht, Den Haag). Daar wordt elke dag eten 'geoogst' bij supermarkten en bij voedselproducenten. Eten waar een schoonheidsfoutje in zit, of dat 'over' is. Elke dag wordt er een creatieve maaltijd mee gemaakt.

  • SNCKBR (Amsterdam, Utrecht, Eindhoven). Een snackbar, maar dan met alleen maar gezond voedsel.

Have fun!

 
 

Klooker-leden krijgen één gratis drankje per persoon (fris, koffie, thee, huiswijn of een biertje) bij een diner voor twee personen bij Instock.

Laat voor deze actie deze code "klookerlovesinstock" zien in deze pagina in de geopende Klooker app. That's all. 

Benieuwd geworden? Snel er naar toe! Deze actie is inmiddels verlopen. 

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!  

Oja, wij worden niet betaald door de bedrijven die we highlighten. Wij worden betaald door onze leden. Daarmee blijven we onafhankelijk! 👍🏻