Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over green en social crowdfunden? Lees dan door. Direct naar de korting? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Crowdfunding, wat is dat?

Er zijn veel goede duurzame initiatieven in Nederland èn daarbuiten die een verschil kunnen maken. Maar waarvoor nog net het geld ontbreekt. Voor mensen met die ideeën is het nog steeds lastig een lening te krijgen van een bank. Investeren is tenslotte risicovol.

Toen ontstond er crowdfunding: het risico wordt gespreid over vele investeerders die allemaal een klein bedrag inleggen. Zo kunnen deze kleine startups hun potentieel waarmaken.

Als tegenprestatie zijn er verschillende mogelijkheden. Men ontvangt een niet-financiële beloning. Of men ontvangt het ingelegde leningsbedrag terug - inclusief de beloofde rente - aan het eind van de looptijd. Hier lees je er meer over. Een project gaat pas door als alle benodigde financiering binnen is.

Met green en social crowdfunding steun je projecten met een duurzame of sociale doelstelling. Dus zoek je een duurzame lamp van aardappels of sportkleding, kijk eens op een crowdfunding platform.

 

De mogelijkheden

Zo ontwikkelde WAKAWAKA een solar-lamp en een powerbank met geld opgehaald via het crowdfunding platform oneplanetcrowd. Investeerders ontvingen afhankelijk van het ingelegde bedrag één van de ontwikkelde zonnelampen en/of opladers. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het een erg goede investering is geweest.

Naast puur duurzame initiatieven (greencrowd, zonnepanelendelen, duurzaaminvesteren) zijn er ook verschillende fora voor sociale projecten. Zoals voorjebuurt. En in ontwikkelingslanden zijn Lendahand en MyC4 leuke voorbeelden. Ook een leuk voorbeeld is Sunfunder. Sunfunder is zo succesvol gebleken dat het opgeschaald is en een professionele investering heeft bemachtigd.

Daarnaast zijn er vele crowdfunding platformen die ook duurzame initiatieven begeleiden, maar zich er niet puur op richten, zie crowdfundwijzer en kickstarter. Daarnaast zijn er ook initiatieven gericht op mensenrechten en juridische ondersteuning, zoals crowdjustice.

Je kunt ook investeren in kleine duurzame of sociale initiatieven als compensatie voor CO2 uitstoot, bijvoorbeeld als je gevlogen hebt. Die uitstoot kun je op die wijze compenseren en er b.v. geen rendement op verwachten. Mocht dat er wel zijn, dan kun je dit bedrag natuurlijk weer in een volgend project investeren.

 

De risico’s

Die zijn er natuurlijk ook. Onlangs verscheen er op nos.nl een artikel dat een vergunningenstelsel bepleit voor crowdfunding, om risico’s beter in kaart te brengen. Het advies is om niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren via crowdfunding. Dat is dus in principe geld dat je minder zou missen mocht er iets misgaan.

 

Klooker en Lendahand

Wij bij Klooker vinden 'green and social' crowdfunding een heel interessante en leuke wijze van bijdragen aan een betere wereld. Een voorbeeld van een dergelijk platform is Lendahand. Zij hebben ons benaderd en wij zagen meteen een klik met de interesses van onszelf en onze leden. Zij willen graag meer mensen introduceren in de wereld van crowdfunding met een leuk kennismakingsaanbod, so ……………..

Check het hieronder!

 
 

Waarom Lendahand? In hun woorden:

'De beste stimulans voor de economie is een sterke middenstand. Dát is onze opvatting. [Opmerking Klooker: daar zijn wij het helemaal mee eens!]. Ook in opkomende landen zouden kleine en middelgrote bedrijven heel goed kunnen bijdragen aan economische groei. Als de werkgelegenheid groeit, zorgt dit voor een daling van de armoede. En dat leidt weer tot betere gezondheidszorg en onderwijs.

Het probleem is alleen dat het MKB in opkomende landen vaak geen toegang heeft tot (betaalbare) financiering. Banken zijn vooral ingesteld op grote bedrijven. Zij stellen eisen waar kleine ondernemingen niet aan kunnen voldoen. Voor microkredietinstellingen zijn deze bedrijfjes juist weer te complex. Daarom biedt Lendahand mesokrediet aan via crowdfunding.'

En daar worden wij bij Klooker blij van!

Klooker-leden krijgen van hen een speciale kennismakingskorting, namelijk €25 korting op een inleg vanaf €50. Gebruik daarvoor de code "klooker2017" bij de checkout.

Een voorbeeld: als jij dus een lening van €50 van een half jaar aangaat, dan kost je dit op het moment van inleg effectief €25 en op het moment van terugbetaling krijg je de €50 + het gemaakte afgesproken rendement. 

Hoe mooi is dat? Leuk om eens te proberen!

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.