Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Beter wassen

Kleren wassen is voor de meeste mensen een routinematig huishoudelijk klusje. En het wordt ook niet altijd even leuk gevonden. Maar als je het dan wel duurzaam kunt doen, dan weet je in ieder geval wel dat je goed bezig bent 😏. 

Daarom duiken we dit keer in de duurzame tips en trics over wassen. In eerdere mailings van Klooker heb je al kennis kunnen maken met diverse initiatieven, maar er is inmiddels alweer zo veel meer om je was te verduurzamen.

Nog even op een rijtje waarom wassen vaak niet zo milieuvriendelijk is. Feitjes waar menigeen niet direct bij stilstaat:

  • Wasmiddel bevat schadelijke chemicaliën die via het riool in ons water terecht komen
  • Wassen verbruikt enorm veel energie: het grootste deel van CO2 uitstoot dat door een kledingstuk wordt veroorzaakt komt door het wassen. Gemiddeld wordt er 20% van je water en 7% van je energie verbruikt door de wasmachine (bron: Dit is een Goede Gids)
  • Wasmachines worden niet meer gemaakt om lang mee te gaan, maar om snel op een vuilnisbelt te eindigen.

Wie graag een schonere was draait, heeft geluk. Er is namelijk al heel wat keus in ecologische waspoeder en wasmiddel.

Klooker is al langer fan van het merk Ecocover, dat naast schoonmaakartikelen ook waspoeder en wasmiddel maakt.

Het familiebedrijf achter Klok kan een heuze pionier genoemd worden in het verduurzamen van schoonmaakartikelen, zij begonnen al lang voordat het woord duurzaamheid hip was met hun producten minder schadelijk te maken voor het milieu.

Marcel’s Green Soap heeft vloeibaar wasmiddel gemaakt, dat 99% biologisch afbreekbaar is, gemaakt is van gerecycled plastic en opvalt door de lekkere geur. En Marcel heeft net het merk Driehoek van Unilever overgenomen, een oer-Hollands merk dat ook al duurzaam was lang voordat dit begrip in zwang kwam.

 

Twee jonge sociale ondernemers hebben een eeuwenoude wasmethode uit Nepal weer op de kaart gezet. Door gebruik te maken van Sapindus Mukorossi-vrucht is er een natuurlijke zeep gecreëerd. Lees hier over wat Seepje nog meer voor het milieu betekent en over hun fairtrade principes.

Als je op zoek bent naar nog meer merken duurzame wasmiddelen, dan kun je op de webshop Biggreensmile nog meer duurzame ecologische wasmiddelen vinden, ze hebben een mooi uitgebreid assortiment.

Naast het soort wasmiddel dat je gebruikt, zijn er nog een aantal tips om minder milieubelastend te wassen:

  • Was kouder! Je wasmachine gebruikt maar liefst 90% van zijn energie voor het opwarmen van het water.
  • Hang je kleren uit aan de lijn in plaats van een droger aan te schaffen: scheelt aanzienlijk in je stroomverbruik.
  • Was je kleren alleen als het nodig is. Als je kleding nog niet echt vies is, kan je het vaak ook prima een dagje laten luchten aan een haakje. Jeans is een goed voorbeeld van een kledingstuk dat helemaal niet zo vaak hoeft te worden gewassen en zelfs vaak langer mee gaat bij minder wasbeurten.
  • Gebruik de Guppyfriend: een waszak die dient als een filter om microplastics op te vangen, die anders in de rivieren en oceanen verdwijnen. Met name een aanwinst bij het wassen van sportkleding en kleding met fleece.
  • En als je het teveel gedoe vindt om je was in een waszak te doen, dan kun je ook gaan voor de coral ball. Je stopt dan een bal bij de was en door de specifieke eigenschappen van die bal (vergelijkbaar met hoe koraal het water 'zuivert') worden de plastic microdeeltjes door de bal vastgehouden. Ze zijn nog niet live, maar je kunt wel pre-orderen, dus schrijf je hier in.

En kies een duurzame wasmachine. We schreven al eerder over het initiatief van Bundles: een bedrijf waar je een abonnement kan nemen op een wasmachine. En niet zo maar een wasmachine, maar een die voor 85% herbruikbaar is, zuinig is in stroom- en waterverbruik en een slim doseringsprogramma heeft waardoor je geen wasmiddel verspilt. Kijk hieronder voor het hele verhaal achter Bundles.

 

 
 

Introducing Bundles

Marcel Peters begon Bundles -samen met mede-oprichter Wouter Buijze- in 2013, nadat hij erachter kwam dat wassen zorgt voor een enorme verspilling. 

De principes onder Bundles zijn gebaseerd op de 'gebruikseconomie' en de 'circulaire economie'. Hoe het werkt?

Je sluit een gebruiksabonnement af.  Geen aanschafkosten. Geen reparatiekosten. Producenten worden zo gestimuleerd betere apparaten te bouwen, die langer meegaan. En geen 'vuilnisbelt' apparaten, waar ze bij elk nieuw apparaat weer aan verdienen.

Bij Bundles werken ze met Miele © apparaten. Die gaan al twee keer zo lang mee als gemiddelde wasmachines.

Deze apparaten zijn al voor 85% herbruikbaar.

De Miele © wasmachines, drogers en vaatwassers gebruiken heel weinig energie en intelligente wasprogramma’s, die via een internetconnectie bij de tijd worden gehouden.

Hun slimme algoritmes leren het apparaat om nog zuiniger te gaan werken; €34 per jaar besparing aan energieverbruik is al snel bereikt.

En met een slim autodosering systeem verspil je geen wasmiddel en drinkwater meer. 

En Bundles geeft voor iedere liter gebruikt drinkwater via Made Blue en de Aqua for All foundation een liter drinkwater aan mensen die geen schoon drinkwater hebben. Een fantastisch idee!

Dus mocht je wasmachine verstek laten gaan, denk ook eens aan Bundles. Een goed alternatief!

 
 

Bundles geeft twee maand korting op een abonnement. Een maand direct bij aanschaf, en de tweede maand wordt ook niet gerekend. Ongeacht welk abonnement. De kortingscode is: klooker. Lijkt het je wat?

 

 

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!