Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Geschreven in oktober 2020
Tegenwoordig wordt er steeds meer stilgestaan bij het duurzaam produceren van kleding. Dat de kledingindustrie vervuilend is, dat weten we ondertussen namelijk wel. We schreven hier al eerder over duurzame materialen voor kleding, zo kan kleding bijvoorbeeld gemaakt worden van bamboe, hennep, ananas en soja. Maar bij zowel duurzaam geproduceerde, en minder duurzaam geproduceerde textiel willen consumenten en ontwerpers wel graag in een mooi kleurtje hebben. Helaas is het verven van textiel een van de meest vervuilende processen ter wereld.
Al generaties lang wordt textiel op dezelfde manier geverfd: pigment wordt in een bak water opgelost met behulp van chemische stoffen. Deze Chemische stoffen worden dagelijks geloosd in de natuur. Vooral bij donkere kleding is de kans groot dat zware chemicaliën zijn gebruikt in het verfproces. Ook wordt ontzettend veel water en energie gebruikt om textiel op deze manier een mooie stralende kleur te krijgen. Zo’n 30 procent van het energieverbruik in de levenscyclus van een kledingstuk komt van het verfproces. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om wel dat knalroze jurkje te krijgen, maar dan met een stuk minder negatieve milieueffecten. Zo is er een techniek waarbij kleding geverfd wordt met CO2 in plaats van water, en kan kleding kleur krijgen door bepaalde bacteriën te gebruiken. Daarnaast zijn er ook andere natuurlijke, niet chemische kleurstoffen die een flink verschil maken.
Co2
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, textiel verven met CO2. Toch verven Nike en Adidas hun stoffen al met CO2 als vervanging van water en chemicaliën.
Het Nederlandse bedrijf DyeCoo vervangt water door CO2, door de CO2 onder hoge druk een vorm te geven die tussen vloeibaar en gas in zit. In deze vorm kan de CO2 de verf opnemen zonder dat er chemicaliën nodig zijn. Vervolgens worden de CO2 met verf en de textiel samen in grote metalen cilinders geperst. Als het verven klaar is kan de CO2 gewoon uit de cilinder worden gepompt en op worden geslagen voor hergebruik.
De hoeveelheid CO2 die hiervoor uit de atmosfeer wordt gehaald is verwaarloosbaar klein, deze techniek is vooral een stuk duurzamer omdat er de helft minder energie wordt gebruikt ten opzichte van normaal verven. Daarnaast zijn er minder verfstoffen, chemicaliën en helemaal geen water nodig. Er komt dus ook geen vervuild afvalwater vrij.
Verven met bacteriën
Op het moment is er ook veel onderzoek naar het verven met bacteriën. De natuurlijke pigmenten in bacteriën kunnen namelijk voor prachtige kleuren zorgen. Daarnaast zijn de pigmenten biologisch afbreekbaar en vriendelijk voor mens, dier en milieu. Ook kunnen de kleurstoffen van bacteriën ervoor zorgen dat de stof antioxidant, antibiotisch en antibacterieel is.
Bij het project genaamd Living Colour doen ze onderzoek naar verven met bacteriën. Ze werken voornamelijk met drie soorten bacteriën. De Janthinobacterium Lividum, maakt paarse pgimenten. De Arthrobacter agilis-bacterie zorgde voor een rozerood-achtige kleur en de Micrococcus luteus vormde een geel pigment. Maar die kleuren kunnen ze ook mengen.
Naast onderzoek naar de kleur van pigmenten in bacteriën doen ze bij Living Colour ook onderzoek naar de reactie van bacteriën en hun kleuren op geluid. Dit heet Cymatica onderzoek. Van bepaalde geluiden werden de geverfde kleuren namelijk veel feller en intenser.
Airdye
Airdye is een verftechniek die eigenlijk lijkt op op het printen van papier. Met druk en hitte drukt een printplaat een vooraf gemaakt ontwerp direct op de kleding. Volgens de onderzoekers wordt een verfmolecuul aan een stofvezel molecuul gehecht. Daardoor is de kleur intenser en blijft deze langer zitten.
Volgens het Amerikaanse bedrijf bespaart dit niet alleen 100 procent water, maar ook 95 procent chemicaliën en gebruikt het proces 75 procent minder energie.
Het grootste nadeel van zowel Airdye als verven met CO2 is de hoge prijs van de verfmachines. Voordat deze technieken groots opgepakt kunnen worden zullen deze prijzen flink omlaag moeten gaan.
Natuurlijke verf
Er zijn ook een boel kledingmerken die verven met natuurlijke kleurstoffen. Dat scheelt een boel chemicaliën in het afvalwater. Vaak wordt er bij het natuurlijk verven van textiel alsnog veel water en energie gebruikt. Maar het is in ieder geval een stuk beter dan de normale verftechnieken met chemicaliën. Het nadeel van natuurlijke kleurstoffen is dat de kleuren wat gelimiteerder zijn dan bij chemische kleurstoffen, en dat er vaak alsnog chemische stoffen nodig zijn om de kleuren fel en langdurig te maken. Omdat dit proces erg duur is, wordt vaak toch voor de synthetische kleurstoffen gekozen.
The Garland Stories
The Garland Stories is een ‘one-woman shop’ en ontstaan vanuit een liefde voor kleur, natuurlijke materialen en duurzaamheid.
De producten van The Garland Stories zijn:
- handgemaakt
- one of a kind
- gemaakt om lang mee te gaan
- Gemaakt van duurzame materialen
- Vegan
Bij The Garland Stories hebben ze nu scrunchies en oorbellen geverfd met natuurlijke pigmenten en natuurlijke materialen (zoals avocado pitten, en uienschillen). Dit zorgt voor mooie natuurlijke kleuren en patronen.