Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for August 2019

Archives for August 2019

Wat kun je doen met regenwater?

Geschreven in september 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Het is alweer halverwege september! Naast dat dit de Groene Maand is, is het ook weer een natte maand dit jaar en door de klimaatverandering lijkt het zelfs elk jaar natter te worden. Daar kunnen we hard van balen, maar kunnen we niet iets nuttigs met al die regen? Jazeker, dat kan! Het plenzende hemelwater is namelijk goed voor je plantjes, portemonnee en het milieu, mits je het goed opvangt en niet laat weglopen in het riool. Daarom vertellen wij hoe je regenwater kunt vangen en wat je ermee kunt doen.

Regenwater opvangen is nodig!

Met name in de steden groeit het waterprobleem: regenwater van heftige hoosbuien kan niet meer goed weg door de vele bestrating. Riolen raken daardoor overbelast met een overload aan relatief schoon regenwater. Het afvalwater dat wel vies is, kan hierdoor niet meer goed verwerkt en komt in grachten en kanalen terecht. Watervervuiling doordat er te veel schoon water in het riool terecht komt, dat is toch bizar eigenlijk! Onnodig ook, want we kunnen prima zorgen dat het riool niet overloopt. De grootste taak daartoe ligt bij de gemeenten, maar jij kunt ab-so-luut je steentje bijdragen. We gaan je nu vertellen hoe.

Een ton op je balkon

De Elho regenton heeft zelfs een ingebouwde gieter.

Of je nou een tuin of balkon hebt, regenwater vangen kunnen we allemaal. Wat je nodig hebt is een dak, een regenpijp en een regenton. Als een trechter voert de regenpijp alle regendruppels van je dak door de pijp naar beneden. Normaal gesproken zó het riool in, maar met een ton ertussen wordt het water netjes afgetapt om kraanwater te besparen en het riool te ontzien. Voor je persoonlijke regentap hoef je maar één keer één ding te doen, namelijk een regenton aansluiten op die regenpijp.

Een ton kiezen

Een regenton gaat heel lang mee, mits je de juiste kiest. Een houten ton ziet er bijvoorbeeld mooier en natuurlijker uit, maar gaat relatief snel kapot door vrieskou, temperatuurverschillen en verweer. Bovendien vergt een houten ton meer onderhoud. Een kunststof ton is daarom een duurzamere oplossing, zeker wanneer deze van gerecycled materiaal is.

Elho heeft bijvoorbeeld mooie tonnen die van gerecycled plastic zijn en slimme designs hebben met ingebouwde gieter of een plantenbak bovenop. Iets minder oogstrelend, maar een stuk vriendelijker voor de beurs zijn de BeGreen en Harcostar regentonnen. Tonnen van deze merken zijn gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en van 100% gerecycled polyethyleen. Ook handig bij een fikse regenbui: een regenton overstroomt niet, want bij een volle ton wordt overtollig regenwater gewoon afgevoerd.

Klookerkorting!

12.5% korting op een regenton van gerecycled kunststof bij Tonnellerie Den Oude. Keuze uit wel 5 soorten! Zie kortingscode op onze kortingspagina. Klik hier.

Tegels eruit, groen erin

Regenwater trekt slecht in de grond als je tuin helemaal betegeld is. Dat betekent dat er meer water in riolen terechtkomt, waardoor ze sneller overbelast raken. Planten zijn dol op regenwater en houden het lekker vast, om vervolgens weer terug te geven aan de biosfeer. Een groene tuin vol planten ontlast dan ook het riool en eerlijk is eerlijk, ziet er veel gezelliger uit!

Roof garden

Bron: sedumdakbedekking.nl

Het lijkt een vrij nieuw concept, maar Al Jarreau zong er al over in de eighties: de roof garden. ‘Sedumdak’ klinkt misschien iets minder sexy, maar de werking wordt er zeker niet minder om. Sedum is een verzamelnaam voor de vetplantjes die er groeien. Zo’n 400 tot 500 soorten vallen onder deze plantenfamilie. Ze doen precies hetzelfde als het groen in je tuin: het riool ontzien door regenwater vast te houden. Fijne bijkomende voordelen zijn dat het ’s zomers de onderliggende ruimtes koelt en dat vlinders, hommels en bijen er dol op zijn.

Tip: kijk eens of jouw gemeente subsidies verleent voor een sedumdak.

Kratten ingraven

Bron: Marco Tolboom

In je tuin kun je je regenpijp ook aansluiten op zogenaamde infiltratiekratten. Dat zijn speciale kunststof kratten met een doek eromheen. Je graaft ze in en ziet ze dus niet, maar ze vangen wel veel regenwater op. Door kleine gaatjes geven ze langzaam het water af aan de grond, waardoor je tuin gelijkmatig vochtig blijft. En natuurlijk, daar is ‘ie weer: het ontlast het riool!

Geveltuintjes en plantenbakken

Geen balkon en geen tuin? Dan zijn je opvangopties wat beperkter. Maar zeker niet niets. We kunnen je wel vast vertellen dat het niet werkt om een emmertje aan je raam te hangen, want daarmee vang je veel te weinig hemelwater op voor hergebruiken. Wel kun je denken aan geveltuintjes of plantenbakken.

wat kun je doen met regenwater - geveltuintjes
Fotografie: Roel Wijnants

Sommige gemeenten, zoals die van Utrecht, moedigen geveltuintjes aan met subsidies. En in ontzettend veel gemeenten zijn er plantenbakken aan te vragen, of krijg je makkelijk toestemming om er een te plaatsen. Voor een geveltuintje haal je een aantal stoeptegels los bij de voorkant van je huis en maak je er een gezellig waterslurpend tuintje van. Hoe je dat het beste doet legt Milieu Centraal je uit in deze handige handleiding.

Is regenwater drinkbaar?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mwah. Het is technisch mogelijk, maar een ingewikkeld en kostbaar proces. Regenwater neemt verontreinigingen uit de atmosfeer op en houdt dat vast. Bovendien is de oppervlakte die het water opvangt doorgaans niet schoon genoeg: vogelpoep, vieze dakgoten, bladeren… Niet te vergelijken met ons eigen sterk gecontroleerde kraanwater. Drinkwaterbedrijven kunnen regenwater zuiveren door middel van membraanfiltratie, maar moeten de kwaliteit continue controleren en testen om het veilig te houden. Het monitoren van de drinkwaterkwaliteit is daarmee dermate kostbaar en tijdrovend dat een DIY project op je balkon écht een minder goed idee is.

Naast de fantastische regenton actie van De Tonnellerie, hebben we ook een maand lang de volgende actie met One World:

Deze maand OneWorld actie voor Klooker leden!

OneWorld brengt dagelijks journalistieke verhalen uit de hele wereld: van mensenrechten tot duurzaamheid. Onderzoekend, activerend en altijd oplossingsgericht.

Word Vriend van OneWorld voor € 4 per maand (i.p.v. € 6) en ontvang OneWorld Magazine tien keer per jaar, print én/of digitaal. Zo steun je verhalen die er toe doen én lees je wat je zelf kan doen om de wereld een beetje eerlijker en duurzamer te maken. 

Meer weten? Klik hier.

Of neem eerst een kijkje of One World iets voor jou is. Bijvoorbeeld door te kijken naar al hun items over water.

Groen verbouwen

Dit artikel is geschreven in september 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Je huis verbouwen kan natuurlijk op allerlei manieren; een grote verbouwing zoals een aanbouw met nieuwe keuken, maar ook een kleine verbouwing zoals het verven van de muren en nieuwe deurtjes op de (oude) keuken. Verbouwen kan op een duurzame en niet duurzame manier. Duurzaam verbouwen kan daarbij op verschillende manieren worden opgevat.

Bij duurzaam verbouwen gaat het volgens ons erom dat er zo weinig mogelijk energie gebruikt wordt tijdens het produceren van de bouwmaterialen, maar ook in het bouwproces en in het gebruik van je woning. Duurzaam bouwen wordt gekenmerkt door het gebruik van milieuvriendelijke materialen die zorgen voor een goed binnenklimaat. Hoge kwaliteit en waardevaste gebouwen staan hierbij dan ook voorop.

Wat wij verstaan onder duurzame materialen en tips voor een duurzame verbouwing, dat lees je hieronder!

Duurzame materialen

Zoals hierboven gezegd is het gebruik van milieuvriendelijke materialen belangrijk. Maar wat zijn nu duurzame materialen?

Hout

Hout

Hout is een natuurproduct. Het grootschalige gebruik van tropisch hardhout is gelukkig niet meer van deze tijd. De ongecontroleerde kap van regenwouden doet ons milieu geen goed. Tegenwoordig worden er verschillende technieken ingezet om snelgroeiend zacht naaldhout geschikt te maken voor de bouw. Plato-hout en modiwood zijn gemodificeerde houtproducten, bewerkt om de duurzaamheid te vergroten. Ook Accoya-hout is verduurzaamd en bewerkt met azijn. Een hele goede vervanger van hardhout, bijvoorbeeld voor kozijnen. Andere houtsoorten, zoals Douglas hout en Western Red Cedar, zijn van zichzelf hardere houtsoorten.

Het gebruik van hout in je constructie is een prettige manier van bouwen. Je bent flexibel in de vorm en hout is op veel verschillende manieren af te werken.

Damp-open bouwen

Als je extra ruimte wilt toevoegen aan je huis, in de vorm van uit- of aanbouw, is een dampopen, ademende constructie in hout een uitstekend alternatief voor de traditionele dampdichte bouw. Damp-open bouwen is een manier van bouwen die gebruik maakt van natuurlijke isolatie materialen met vochtregulerende eigenschappen. Door een damp-open constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering.

Bij de term ademen denkt men weleens dat er sprake is van tocht door de constructie. Dat klopt niet. De werkelijke dampstroom door de constructie is een factor 50-100 kleiner dan benodigd voor een minimale ventilatie hoeveelheid. Bij het damp-open bouwen wordt vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht.

Leem

Witte basisleem van Claytec.

Naast onbehandeld hout is ook leem een prettig materiaal voor de afwerking van je interieur. Leem heeft een vochtregulerende werking. Heel fijn voor het binnenklimaat. En prachtig voor een natuurlijke uitstraling. Geert de Bock van Leemshop.nl: “Leem is niet alleen mooi, maar het leven in een woning met dit materiaal op de wanden is ook gezond, omdat de luchtvochtigheid in de woning constant blijft waardoor bijvoorbeeld huisstofmijt minder kans heeft. Het neemt vocht, geluid en geurtjes op.”

De grondstoffen van leemstuc komen allemaal uit Europa en er zit niets chemisch in. Geïnteresseerd om te werken met leem? Neem een kijkje op de Leemshop van Geert de Bock. Ook zie je hier dat er op dit moment in de webshop een korting is op de leemverf van Tierrafino en hebben wij hieronder een speciale Klooker korting voor leemstuc!

Claytec Leemstuc voor je groene verbouwing

Korting op Basisleem van Leemshop!

20% korting op de Claytec Witte Basisleem met stro in de varianten : bigbag aardvochtig 1.000 kilo en bigbag aardvochtig 500 kilo.
Met de code Leemshop20%okt

Geldig t/m eind oktober 2019.

Isolatiemateriaal

Natuurlijke isolatie

Natuurlijke isolatiematerialen zijn een gezond alternatief voor de reguliere glas- of steenwol. Denk aan houtvezelisolatie, cellulose isolatie (papiervlokken) en vlaswol. De prijzen liggen ongeveer 10% hoger dan die van normale isolatie. Bovendien kan natuurlijk isolatiemateriaal zonder mondkap en handschoenen geplaatst worden, wel zo fijn voor je gezondheid!

Een paar handige adressen voor duurzame bouwmaterialen zijn:

  • Eco-logisch. Hier kun je terecht voor heel veel duurzame bouwmaterialen.
  • Op warmteplan.nl vind je ook oplossingen om energie te besparen en veel natuurlijke bouwmaterialen.
  • Carte Colori. Hier kun je terecht voor verf op natuurlijke basis, zoals kalk- en krijtverf, in de mooiste kleuren die je je maar kunt bedenken.
  • Neem een kijkje bij Jan van Ijken voor wel 1 hectare aan oude bouwmaterialen. Van oude tegels, tot wasbakken van natuursteen. Echt van alles kun je hier vinden, dat jij weer een mooi tweede leven kunt geven!
  • Opzoek naar een duurzame aannemer? Neem dan eens hier een kijkje. Met de Eco-logisch Vaklui vind je snel en gemakkelijk de beste vakman of vrouw voor jouw klus. De vaklui die je hier vind hebben ervaring met duurzaam bouwen en verbouwen en je kunt ze zoeken door heel Nederland!  

Tips voor een duurzame verbouwing

Maak een verbouwingsplan

Bij verbouwen of renoveren is het belangrijk naar het huis te kijken als geheel. Elke verandering heeft effect op een ander aspect van het huis.

Bijvoorbeeld goede isolatie vraagt om goede ventilatie. Bodemisolatie klinkt interessant, maar bij een onjuiste toepassing kan dit zelfs een negatief effect hebben op het energieverbruik. Elke bestaande woning is immers uniek en vergt een andere en creatieve oplossing.

Duurzaam verbouwen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn, maar is wel vaak maatwerk. Een duurzame renovatiestrategie, voor een aangenaam binnenklimaat, kan je hier erg bij helpen.

Recycle je materialen

Gun gebruikte bouwmaterialen een tweede leven. Door zorgvuldig te slopen kun je veel materialen hergebruiken.

Constructie

Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit verschillende afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal of chemisch afval.

Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden en breng ze naar de milieustraat. Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of, bij een grote verbouwing, een speciale container in te huren.

Een duurzaam dak

Groen dak

Vraag de architect of aannemer of in het ontwerp van het dak zonnepanelen of de collector van een zonneboiler kunnen worden ingepast. Meer lezen over zonnepanelen? Klik hier voor onze zonnepanelen mailing.

Je kunt kiezen uit een plat en een schuin (hellend) dak. Omdat op een plat dak langer regenwater blijft staan, is zo’n dak onderhoudsgevoeliger dan een schuin dak. Bovendien gaan de materialen die geschikt zijn voor een schuin dak vele malen langer mee dan de materialen voor een plat dak. Voor platte daken zijn EPDM en PVC met ‘hergebruik garantie’ de eerste keus voor het milieu. Een dakoverstek van 75 centimeter beschermt de onderliggende gevel en kozijnen. Dit bespaart onderhoud aan gevel en kozijnen.

Daglicht

Bespreek met je architect of aannemer hoe je met bijvoorbeeld een aanbouw voldoende daglicht krijgt in je woonkamer. Hoe meer natuurlijk licht je van buiten kunt laten komen, hoe minder lampen je hoeft aan te brengen natuurlijk! TIP: Staat de aanbouw op het zuiden, plaats dan grote ramen in de aanbouw. Daarmee profiteer je het meest van de zonne-energie en invallend licht. Ligt de aanbouw op het noorden, dan zijn kleinere ramen meer geschikt, zodat je niet teveel warmte verliest.

Licht inval

Met een lichtkoepel of lichtstraat in het dak heb je de hele dag prettig licht in je aanbouw. Kies voor triple glas en een goed geïsoleerde aansluiting op het dak: dan verlies je niet te veel warmte en voorkom je condensproblemen.

Kies voor ledlampen in je aanbouw. Je hebt ze in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Lees alles over ledlampen.

Ventilatie

Zorg ervoor dat de ramen van de uitbouw ventilatieroosters bevatten. Goede ventilatie is belangrijk voor gezonde lucht in huis.

Overweeg om in de aanbouw ventilatie met warmteterugwinning toe te passen. Hierbij wordt de ‘nieuwe’, frisse lucht voorverwarmd door de ‘oude’ lucht die naar buiten gaat. Dat scheelt energie, maar voelt ook prettiger aan: je hebt hierdoor geen koude luchtstroom in huis door de ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem werkt per kamer (‘decentrale ventilatie met warmteterugwinning’). Lees meer op balansventilatie.

Warmtepomp

Het maken van een aanbouw is een goede aanleiding om je huis geschikt te maken voor verwarmen met een warmtepomp. Met vloer- en/of wandverwarming werkt een warmtepomp efficiënt. Je zou kunnen overwegen om de hele vloer van de woonkamer opnieuw te maken, met vloerverwarming. Voordelen: de vloer in de aanbouw en in de woonkamer vormen één geheel, vloerverwarming is comfortabel, en het ontbreken van radiatoren scheelt ruimte en stof. Maar het kost natuurlijk wel meer geld. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

Subsidies en lening voor jouw duurzame verbouwing

Er bestaan een aantal subsidies en leningen voor een duurzame verbouwing. Let natuurlijk wel op dat geld lenen altijd geld kost! Zo is er de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers.

Financiele analyze

Voor een warmtepomp geldt een subsidie van 1.000 tot maximaal 2.500 euro. Dit is een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Ook bestaan er verschillende leningen voor een duurzame verbouwing, zoals de leningen die hieronder vermeldt worden:

  • Duurzaamheidslening voor huiseigenaren en particuliere huurders om energiebesparende maatregelen en zonnepanelen te financieren. De aanvraag verloopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).
  • Energiebespaarlening voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen voor bestaande woningen. Ook deels geldig voor zonnepanelen. Er is een lening voor particulieren en voor leden van de Vereniging van Eigenaren.
  • Triodos Hypotheek voor duurzame woningen. Hoe energiezuiniger je woning, hoe minder rente je betaalt over de hypotheek. Mocht er een extra lening nodig zijn, dan biedt de bank 50 procent korting.
  • GreenLoans, een dochter van de ABN Amro bank, heeft een lening voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen.

Via websites als energiewijzer.nl en duurzaambouwloket.nl kun je zien of er voor jouw woningen speciale subsidies of leningen zijn voor het verduurzamen van je huis vanuit de gemeente of provincie.

Deze maand hebben we naast onze gebruikelijke korting (deze keer die van Leemstuc), ook een lopende korting met One World!

Deze maand OneWorld actie voor Klooker leden!

OneWorld brengt dagelijks journalistieke verhalen uit de hele wereld: van mensenrechten tot duurzaamheid. Onderzoekend, activerend en altijd oplossingsgericht.

Word Vriend van OneWorld voor € 4 per maand (i.p.v. € 6) en ontvang OneWorld Magazine tien keer per jaar, print én/of digitaal. Zo steun je verhalen die er toe doen én lees je wat je zelf kan doen om de wereld een beetje eerlijker en duurzamer te maken. 

Meer weten? Klik hier.

De Plasticsoep

Geschreven in Augustus 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


In onze mailings is de plasticsoep die tegenwoordig voorkomt in onze zeeën en oceanen al meerdere keren genoemd. Toch hebben we het nog niet echt gehad over waar deze term vandaan komt, hoe het is ontstaan en wat de impact tot nog toe is en kan zijn in de toekomst. Daarom gaan we het daar in deze mailing wél over hebben en willen we vooral duurzame ontwikkelingen en interessante initiatieven en oplossingen met je delen! Zo vertellen we je onder andere over het Green Fins initiatief, lees je hoe The Ocean Clean Up van Boyan Slat binnen 5 jaar de helft van het plastic in de Noord-Pacifische zee kan opruimen en delen we een interessante pagina van de Plastic Soup Foundation met je. 

Even kort: Wat is de plasticsoep?

Er is een voortdurende groei in de hoeveelheid plastic die wij als mensen produceren, gebruiken en ook weer weggooien. Dit zorgt in combinatie met de zeer lage afbraaksnelheid van plastic en het feit dat het nooit echt vergaat, voor een geleidelijke toename van plastic afval in onze zeeën en oceanen. Dit afval komt van wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of het gebruik van bepaalde cosmetica. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep.

Er zijn 5 regio’s waar plasticconcentraties het hoogst zijn en dat heeft te maken met de stroming die ervoor zorgt dat plastic zich daar ophoopt. Op onderstaande map zie je ze allemaal:

1. De Noord-Pacifische ophoping

2. De Indische Oceaan ophoping

3. De Zuid-Pacifische ophoping

4. De Zuid-Atlantische ophoping

5. De Noord-Atlantische ophoping

Map van plastic ophoping in onze oceanen
Bron: The Ocean Clean Up

De impact van de plasticsoep

Zoals we in onze Topic Mailings: Plastic & Jezelf, al vaker hebben gezegd: plastic vergaat nooit. Het blijft enkel afbreken tot kleinere en kleinere stukjes tot er micro- of zelfs nanoplastic achterblijft. Deze minuscule stukjes plastic hebben nog steeds een impact op mens, dier en milieu als ze in te grote hoeveelheid aanwezig zijn. Maar ook voordat de stukken plastic afbreken tot microplastic komen ze al in de natuur terecht en vervuilen zo het milieu.

We delen graag een aantal plasticsoep feiten en andere interessante weetjes met je:

1. UNEP (de milieuorganisatie van de Verenigde naties) schat de hoeveelheid plastic dat zich op het moment in onze zeeën en oceanen bevindt op 44 miljoen ton.

2. Deze hoeveelheid stijgt elk jaar met 5 tot 8 miljoen ton plastic dat in de oceaan belandt. Dat is gelijk aan het dumpen van 1 vuilniswagen vol met plastic elke minuut voor een heel jaar!

3. Als onze plastic productie en consumptie zo doorgaat dan wordt verwacht dat tegen het jaar 2030 het aantal vuilniswagens per minuut dat ”geleegd” wordt in de oceaan gestegen is naar 2 en tegen 2050 zullen het wel een equivalent van 4 vuilniswagens per minuut zijn! Dit betekent dat er naar schatting tegen die tijd meer plastic dan vissen in de oceaan zullen zijn!

4. 80% van het plastic afval in onze zeeën en oceanen komt daar terecht vanuit het land.

5. De plasticsoep bestaat uit grote stukken plastic (macro-plastic) en uit microplastic. Al deze verschillende stukken maken het probleem erg ingewikkeld omdat ze via andere manieren verwijderd moeten worden.

6. In onderzoek naar de aanwezigheid van microplastic in zeewater is aangetoond dat ze bijna overal aanwezig zijn: op oceaanoppervlakken, nabij de monding van rivieren, op kusten en zelfs in diepzeesedimenten!

Het diepste stuk plastic gevonden in de oceaan
Bron: Japanese Agency for Marine Earth
Science and Technology (JAMSTEC)

7. Het diepste stuk plastic dat tot nu toe gevonden is was in de Marianentrog en lag op 10.898 meter onder het oppervlakte! Dit plastic was gevonden en gefotografeerd door het wereldwijde oceanografische datacenter voor Mariene Wetenschap en Technologie. Zij hebben een open online database gecreeërd die foto’s laat zien van afval dat diep in de oceaan gevonden is.

8. Meer dan een derde van het afval in de database bestaat uit grote stukken plastic, waarvan 89% wegwerp plastic. In gebieden dieper dan 6000 meter was meer dan de helft van het afval plastic en bijna alles was wegwerp plastic!

Afval op het strand

Wat zijn de effecten van al dit plastic op onze planeet en zijn bewoners? We gaan het kort hebben over de effecten op mens, dier en het milieu.
De effecten op de mens zijn nog veelal onbekend. Wat we wel weten is dat plastic bijna overal te vinden is. In ons voedsel, in ons drinken en zelfs in de lucht! Ook door het eten van zeedieren die plastic hebben ingeslikt krijgen wij plastic binnen. Er zijn microplastics gevonden in 114 verschillende soorten waterdieren, waarvan wij er meer dan de helft eten. Wetenschappers proberen er nog achter te komen wat dat voor de volksgezondheid betekent. Lees hier meer over dit onderwerp.

De effecten op dieren zijn tot nu toe het meest duidelijk te zien. Soms wordt microplastic aangezien als voedsel wat kan leiden tot darmblokkade resulterend in ondervoeding, verminderde groeisnelheid en zelfs dood. Schildpadden kunnen verhongeren na het eten van plastic afval, want dit plastic bevat geen voedingswaarden maar vult wel hun buik. Een onderzoek dat werd gedaan in 2015 door de Universiteit van Queensland schatte dat 52% van zeeschildpadden wereldwijd plastic afval hebben ingeslikt. Een meer recentelijk onderzoek uit 2017 wijst aan dat er meer dan 1000 schildpadden elk jaar sterven door het inslikken van, of het gewond raken na verstikking in, plastic afval! Op deze pagina van de Plastic Soup Foundation kan je foto’s en video’s bekijken van de effecten van plastic op dieren. Let op: hier zitten ook nare beelden bij!

Ook koraal lijdt erg door de aanwezigheid van plastic. Koralen zijn levende organismen en kunnen dus ziek worden. Koraal dat plastic vangt heeft een 20 keer zo grote kans om ziek te worden. In een onderzoek van 159 koraalriffen werd aangetoond dat wel 89% van de koralen met plastic ziek was terwijl maar 4% van de koralen zonder plastic ziek was. Wanneer ziekteverwekkende bacteriën die op plastic zitten het koraal aantasten dan is er niets meer aan te doen.

De effecten op planten zijn minder bekend, maar toch aanwezig. In een onderzoek in 2017 werd bijvoorbeeld aangetoond dat plastic de groei van bepaalde drijvende waterplanten kan hinderen wanneer het zicht hecht aan de wortels van deze planten. De wortels groeien dan minder lang en snel. Wanneer de plastic stukjes een ruw oppervlak hebben, tasten ze ook nog eens de gezondheid van de cellen in de wortels aan!


Duurzame ontwikkelingen en oplossingen

Er zijn veel ontwikkelingen en oplossingen bedacht voor de plasticsoep die we allemaal nodig hebben omdat het probleem zo groot en complex is. Hieronder noemen we een aantal van onze favoriete duurzame ontwikkelingen en oplossingen voor de plasticsoep.

1. The Ocean Clean Up

Boyan Slat, Nederlandse student uit Delft, heeft in 2013 een innovatieve oplossing bedacht voor de plasticsoep. Namelijk een systeem dat een permanente plek in het water heeft en met behulp van grote drijvende armen en de natuurlijke stroming het plastic uit de oceanen opvangt.

Het project is nog steeds in de ontwikkelingsfase, zodat ze uiteindelijk voor de best mogelijke resultaten kunnen gaan. Wanneer het project af is, wordt geschat dat het elke 5 jaar 50% van het plastic uit de Noord-Atlantische ophoping kan verwijderen!

Vorige week,16 augustus, kwam Boyan Slat met een nieuwe update die ervoor zorgt dat het systeem nu beter werkt. Tot heden bewoog het eerste systeem, genaamd Wilson, niet met de juiste snelheid door het water. Dit had als gevolg dat plastic wel het systeem in dreef, maar er ook weer uit dreef. Nu hebben ze een oplossing gevonden die ervoor zorgt dat het opgevangen plastic ook daadwerkelijk in het systeem blijft zitten.

Op de website van The Ocean Clean Up kan je updates volgen over het project! Was je hiervoor nog niet bekend met het project? Dan is de onderstaande video ook interessant!

Boyan Slat over The Ocean Clean Up (2014)

2. Green Fins

In de industrie van diepzeeduiken is het belangrijk om een gezond milieu te ondersteunen, want een gezonde omgeving betekent een mooie omgeving en dat is belangrijk voor recreatieduiken. Om deze reden zou je denken dat duikbedrijven en instanties veel met oplossingen voor de plasticsoep bezig zijn. Toch valt dat best tegen, want het Green Fins initiatief is de enige officiële milieustandaard in de wereld voor (recreatie)duiken!

Het is dus in het belang van duikbedrijven om duurzame praktijken te implementeren, maar uit zichzelf weten ze vaak niet goed waar ze moeten beginnen. Daarom helpt het Green Fins initiatief door begeleiding en ondersteuning te bieden aan bedrijfseigenaren en internationale instanties om duurzame praktijken te kunnen implementeren.

Op de wereldkaart hieronder zie je waar ze allemaal partners hebben. Heb jij interesse in duiken maar wil je dat wel zo milieuvriendelijk mogelijk doen? Zoek dan een bedrijf die lid is van het Green Fins initiatief! Dat kan je vinden op hun website.

3. UN Environment

Dit initiatief van de Verenigde Naties brengt overheden, non-profits, lokale autoriteiten, academische instanties en de privé sector samen om realistische oplossingen te vinden voor het verminderen van afval in onze zeeën en oceanen. Ze hebben meerdere projecten lopen maar wij geven een voorbeeld die te maken heeft met de plasticsoep.

The Clean Seas campaign, begonnen in 2017, heeft als doel om de meest prominente bronnen van zwerf afval in onze zeeën en oceanen te elimineren voor 2022. De campagne heeft een focus op wegwerp plastic en microplastic uit cosmetica. Het project pakt het probleem van meerdere kanten aan door onder andere bij overheden aan te dringen om meer beleid te voeren voor plastic reductie, de industrie te pushen om minder plastic verpakkingen te gebruiken en de consument te motiveren om hun plastic gebruik te veranderen.

Bijvoorbeeld hebben ze in samenwerking met animator Jim Toomey een animatieserie gecreëerd die humor gebruikt om acties te laten zien die mensen kunnen ondernemen om zwerf afval te verminderen. Hieronder zie je een van de video’s, de rest kan je zien als je de bovenstaande link volgt.

Two Minutes On Oceans With Jim Toomey: Marine Litter

4. Seabin

Dit innovatieve idee heeft inmiddels al 114.916 kg drijfafval opgezogen over de hele wereld! Het heet de Seabin en het werk zo: Oppervlaktewater wordt door de bovenkant van de Seabin gezogen en gaat door de Seabin heen. Het water neemt drijfafval mee, maar loopt zelf weer uit de Seabin aan de onderkant. Het drijfafval blijft achter in een zak aan de binnenkant van de Seabin. Op het plaatje hieronder kan je van de buitenkant zien hoe een Seabin zo’n beetje te werk gaat!

Deze innovatie kan naar schatting 3.9 kg drijfafval per dag of 1.4 ton drijfafval per jaar vangen en dat inclusief microplastic tot wel 2 mm klein! De nieuwste versie kan ook microvezels, nog kleiner dan microplastic, vangen. Daarnaast kan het ook nog olie opnemen dat op het oppervlakte van het water drijft en eventuele besmette of dode waterplanten vangen! Het reinigt het water dus niet alleen van plastic, maar ook andere vervuiling!

Op de wereldkaart hieronder zie je (bijna) alle huidige Seabins op de wereld! In Nederland hebben we er al 3!

Seabin in actie
Wereldmap van alle Seabins

Interessant

Plastic Soup Foundation logo

De Plastic Soup Foundation is opgericht in 2011 en begon als klein initiatief. Sindsdien is het gigantisch gegroeid en heeft inmiddels een wereldwijd netwerk ter beschikking. Je kent ze onder andere van het project Beat the Microbead, waar we het al vaker over hebben gehad bij Klooker.

De Plastic Soup Foundation heeft een online dossier waar ze verschillende oplossingen en innovaties van andere organisaties en instanties beoordelen. Ze hebben daar een hele lange lijst vol met initiatieven en projecten, veel meer dan wij in deze mailing kunnen noemen. Heb je daar interesse in? Check dan het dossier! Ook kan je meer lezen over projecten die wij hebben genoemd. Onder andere The Ocean Clean Up van Boyan Slat en de Seabin staan op deze pagina.


Tips & tricks

In deze mailing hebben we niet veel tips & tricks om met je te delen, dus we houden het kort en simpel. We willen in ieder geval een aantal manieren met je delen waarop je actief mee kan doen aan de vermindering van plastic afval in onze zeeen en oceanen.

1. Doe niet, actief of passief, mee met het probleem

Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar het moet toch genoemd worden omdat men soms onbewust of passief toch aan het probleem kan bijdragen. Bijvoorbeeld door niet goed geïnformeerd te zijn over afvalscheiding en daarom wellicht bij te dragen aan het afvalprobleem. Hoe kan je dit vermijden? Wees geïnformeerd over onderwerpen zoals plastic (alternatieven) en afvalscheiding en volg actuele en lokale updates zodat je niet per ongeluk bijdraagt aan de plasticsoep. Door het lezen van Klooker ben je al heel goed bezig met deze stap!

2. Doe actief mee met de oplossing!

Deze tip is (vinden wij) leuker dan de vorige! Want we gaan wat dingen met je delen die je kan doen om áctief bij te dragen aan de vermindering van de plasticsoep.

Plastic vissen

Deze hebben we al een aantal keer genoemd de laatste tijd dus daar gaan we verder niet diep op in, maar we wouden hem toch nog een keertje met je delen omdat die zo goed past bij dit onderwerp! Plastic vissen dus!

Doneer

Bijvoorbeeld aan een van de initatieven die wij vandaag hebben genoemd. We linken ze hieronder nog een keertje:

Klik hier om te doneren aan The Ocean Clean Up van Boyan Slat!

Klik hier om te doneren aan Green Fins!

Klik hier om te doneren aan Seabin!

Klik hier om te doneren aan Plastic Soup Foundation!

Organiseer een zwerfafval opraap evenement!

Deze hebben we ook al in onze vorige Topic Mailings: Plastic & Jezelf genoemd. Door zwerfafval te rapen voorkom je dat het afval uiteindelijk in het water eindigt.

Leg een eed af voor UN Environment’s Clean Seas project!

Door deze eed af te leggen zweer je verschillende wegwerp plastic producten af, waaronder waterflesjes en rietjes.

3. Lees je in over het plastic probleem en alle oplossingen, en vervangende producten die je kunt kopen.

Lees bijvoorbeeld de vorige ‘Plastic & Jezelf’ mailings. 

Zonnepanelen en duurzaamheid

zonnepanelen, duurzaamheid zonnepanelen, duurzame zonnepanelen-energie, zonde-energie, zonnepanelen voordelen

Dit artikel is geschreven in augustus 2019.


Met de kracht van de zon in je eigen stroom voorzien, hoe duurzaam is dat wel niet! Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft zonnepanelen op z’n dak. Met deze zonnepanelen op je dak ben je duurzaam bezig, dat is iets wat wij (bijna) allemaal denken. Er komen namelijk geen schadelijke stoffen vrij in het proces van het genereren van elektriciteit en zonne-energie heeft geen brandstof nodig om te werken.

Maar hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu werkelijk? Op het internet zijn de meningen over de duurzaamheid van zonnepanelen enorm verdeeld. Daarom gaan wij hieronder dieper in op de voor- en eventuele nadelen van zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?

In 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht (photovoltaisch effect). In de meeste zonnepanelen wordt hiervoor silicium gebruikt, dit is een halfgeleider. De energie van de zon maakt elektronen los in het gebruikte silicium. Hierdoor ontstaat dan weer spanning in een zonnecel en dus energie. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit! 

Zonnepanelen zijn goed voor ons klimaat

zonnepanelen, duurzame energie, duurzaamheid zonne-energie, duurzaamheid zonnepanelen

Door zelf zonne-energie op te wekken help je het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Ook worden Nederlanders door zelf duurzame energie op te wekken minder afhankelijk van de import van energie uit andere delen van de wereld. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1100 kilo CO2 per jaar!  

Levensduur van zonnepanelen maakt veel goed

Zonnepanelen gaan 25 tot maximaal 40 jaar mee!

Voor de productie van deze zonnepanelen is wel energie nodig uit fossiele brandstoffen. Daarbij komt (helaas wel) CO2 vrij. Na 3 jaar elektriciteitsproductie hebben de zonnepanelen echter net zoveel energie bespaard als er nodig was voor de productie ervan. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee tot maximaal 40 jaar. De resterende 22 jaar is elke opgewekte kWh dus een bijdrage aan het milieu en een verkleining van je voetprint. Pure milieuwinst!

Het prijskaartje

zonnepanelen, duurzaamheid zonnepanelen, duurzame zonnepanelen, zonne-energie, milieuvriendelijke energie

Een set van 10  nieuwe zonnepanelen kost gemiddeld 4.700 euro. De btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat bespaart je gemiddeld zo’n 760 euro. Handige tip: de factuur voor de zonnepanelen en de energierekening moeten op dezelfde naam staan!

Het is best een investering, maar gelukkig worden zonnepanelen steeds goedkoper door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. Let wel op, de prijzen verschillen enorm per aanbieder. Tip: Vraag daarom meerdere offertes aan, zo heb je een goede prijsvergelijking!

Stel je installeert die 10 zonnepanelen op jouw huis. Dan produceren deze panelen jaarlijks 2.600 kWh aan elektriciteit. Wanneer je dit bij een energieleverancier zou afnemen, betaal je hier ongeveer 600 euro voor. Dit bedrag spaar je jaarlijks vanaf je aankoop, dus die panelen verdienen zichzelf wel terug. Ondertussen draag je ook nog eens je steentje bij aan een beter milieu.

Vergoeding voor aangeleverde stroom

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat de eigenaar geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom.

Wanneer je meer stroom levert aan het energiebedrijf dan je van hen afneemt, mag het energiebedrijf een lagere prijs betalen voor het overschot. Daar moet je dus even rekening mee houden. 

Zonnepanelen en subsidies

Zonnepanelen, zonne-energie, zonnepanelen duurzaamheid, duurzame zonnepanelen

De landelijke subsidie (zoals deze bekend was) voor zonnepanelen is afgeschaft, maar gemeenten hebben vaak nog wel eigen zonnepaneel-regelingen. Check dus wat jouw gemeente op dit gebied te bieden heeft! Dit kun je hier gemakkelijk nakijken. 

Bijna alle gemeentes hebben energiebesparingsregelingen in de vorm van leningen met gunstige voorwaarden en een veel lagere rente dan een gewone lening. Check goed de voorwaarden, want die kunnen per gemeente sterk verschillen!

Zonnepanelen worden steeds populairder

zonnepanelen nederland, zonne-energie, zonnepanelen duurzaamheid
Bron: CBS

Volgens het CBS is in 2018 een recordaantal van 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. “Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton”, zegt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. 

Niet alleen worden er veel zonnepanelen geïnstalleerd bij woonhuizen, ook veel bedrijven stappen over op zonne-energie. Zo’n 50% van de zonnepanelen die worden geïnstalleerd in Nederland, zijn bestemd voor bedrijven. 

Tips voor Zonnepanelen

1. Wil je ook warm water van zonne-energie? Kijk of een Zonneboiler iets voor jou is. 

2. Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.

3. Je kunt gemakkelijk de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe je dat simpel doet op Btw op zonnepanelen terugvragen.

4. Zorg bij installatie van zonnepanelen bij voorkeur voor ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, en rond de omvormer. Zo voorkom je dat ze teveel opwarmen en daardoor minder goed werken.

Suiker en andere zoetmakers

Geschreven in Augustus 2019


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Deze mailing staat helemaal in het teken van suiker en andere zoetmakers. We gaan het hebben over verschillende zoetmakers zoals rietsuiker, stevia en xylitol, en zullen laten zien dat het waterverbruik van kristalsuiker en de uitstoot van de zoetmakers productie relatief laag is. Ook zien we wat het Sustainable Sugar Project in Australië inhoudt, en waarom je beter rietsuiker kunt kopen van kleinschalige boeren. Honing en soortgelijke zoete siropen worden in deze mailing niet meegenomen omdat we daar een andere mailing aan gaan weiden.

Suiker of sacharose is een zoete stof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit, mais, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen er ook andere suikers voor zoals melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose). Ook bestaan kunstmatige of synthetische zoetmakers die via een chemisch proces worden geproduceerd.

Suikers en andere zoetmakers worden bijna overal aan toegevoegd. Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben (fris)dranken, koek en snoep toegevoegde zoetmakers. Maar ook aan veel kant- en klaar maaltijden en sauzen wordt nog extra zoet toegevoegd. Het zit zelfs in brood en soms ook in kip. Dit komt omdat suikers en andere zoetmakers naast de zoete smaak ook als vulmiddel of conserveermiddel gebruikt kunnen worden.

De impact van zoetmakers

In dit stuk gaan we het hebben over de impact van verschillende synthetische en natuurlijke zoetmakers met betrekking tot onder andere land- en watergebruik en CO2 uitstoot. Volgens het Kenniscentrum Suiker heeft de groep ‘’suiker en zoetwaren’’ in ieder geval een lage uitstoot van broeikasgassen per 100 kilocalorieën. Shrink That Footprint bevestigd dat; volgens hen hebben suikers en zoetwaren over het algemeen 0,6 gram CO2 uitstoot per kilocalorie. Fruit heeft bijvoorbeeld al een CO2 uitstoot van 4,6 gram per kilocalorie en groenten hebben een uitstoot van 2,8 gram.

Natuurlijke zoetmakers

Natuurlijke zoetmakers komen onder andere van suikerbiet, suikerriet, andere voedingsmiddelen en planten. We noemen hier drie van de meest bekende en gebruikte zoetmakers.

Kritsalsuiker

Suikerbiet

Kristal suiker is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. In Nederland is Suiker Unie de grootste producent van kristalsuiker en ze zeggen hard op weg te zijn ook de duurzaamste te worden. Dit doen ze door onder andere groene energie uit de reststromen van de suikerbiet productie te halen en suikerbiet resten te verwerken tot proteïne, veevoer, bioplastic en vezels voor papier en karton. Volgens Wageningen University Research kan de productie van biobased producten gemaakt van suikers uit suikerbieten de grootste reductie van broeikasgasemissie per hectare opleveren in Nederland!

Volgens Down To Earth magazine worden er tijdens de teelt van suikerbieten in Nederland wel veel pesticiden gebruikt. Teveel gebruik van pesticiden kan voor bodemerosie zorgen. Daarnaast kunnen suikerbieten alleen groeien in een monocultuur wat weer betekent dat er veel land nodig is waar alleen suikerbieten kunnen groeien. Dat neemt plek in waar anders een bos of ander ecosysteem zou kunnen groeien wat goed is voor biodiversiteit en CO2 opname via planten en bomen.

Het gemiddelde watergebruik voor de productie van een kilo kristalsuiker is 745 liter. Dat is gelijk aan ongeveer 6 ruime badkuipen vol met water. Wat in vergelijking met ander voedsel best weinig is. Graan kost bijvoorbeeld gemiddeld al 1500 liter water per kilo en voor fruit is er gemiddeld 950 liter water nodig.

Omdat kristalsuiker voor Nederlandse producten vooral in Nederland wordt geproduceerd scheelt dat uitstoot van broeikasgassen door transport. De CO2 uitstoot per ton Nederlandse kristalsuiker is 480 kilogram CO2, dit is inclusief teelt en verwerking. Volgens Kenniscentrum Suiker is dit 4 keer minder dan de productie van een kilogram zetmeelaardappelen en bijna 13 keer minder dan de productie van een kilogram graan!

Rietsuiker

Suikerriet

Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Omdat het korter wordt gecentrifugeerd dan kristalsuiker, blijft er een beetje donkerbruine siroop achter wat de suiker zijn bruine kleur geeft!

Een nadeel van rietsuiker is dat het van ver moet komen omdat suikerriet alleen in tropische gebieden groeit. Daar worden op grootschalige en kleinschalige plantages gewerkt. Het werk op de grootschalige suikerriet plantages is vaak onzeker en slecht betaald.

Veiligheidsvoorschriften worden niet altijd gerespecteerd. In sommige productielanden komt zelfs nog dwang- en kinderarbeid voor! De grootschalige plantages gebruiken ook veel land en er is soms sprake van landroof van land dat gebruikt kan worden voor meer duurzame doeleinden, of dat oorspronkelijk gebruikt werd voor woningen van de inwoners van het land.

Rietsuiker is ook een dorstig gewas. Grootschalige plantages gebruiken gemiddeld 1295 liter water per kilo suikerriet en dit gebruik kan in warme landen leiden tot problemen met waterschaarste.

Aan de andere hand is een voordeel van suikerriet dat de bladeren, die verwijdert worden voor of tijdens de oogst, de grond waar het riet groeit bemesten. Het houdt de grond in goede conditie door het vruchtbaar te maken, vocht vast te houden en erosie te vermijden. Rietsuiker kan dus zelf zijn grond bemesten!

De uitstoot CO2 per ton rietsuiker verschilt per productiemethode en land maar ligt tussen de 241 en 760 kg. Gemiddeld is dat ongeveer gelijk aan de uitstoot bij de productie van Nederlandse kristalsuiker. Volgens Oxfam is rietsuiker van kleinschalige (!) boeren uit de tropen toch de duurzaamste keuze, omdat het meestal een lagere milieu-impact heeft dan bietsuiker productie in Europa zelfs met transportkosten meegerekend.

Stevia

Stevia wordt gewonnen uit de Stevia plant (Honingkruid). Deze zoetstof is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën.

Voor de verkoop van Stevia als een zoetmaker wordt het vaak gemengd met andere zoetmakers omdat pure Stevia een sterke dropachtige nasmaak heeft. Gemengd met een andere zoetmaker valt deze nasmaak weg, het hoogst mogelijke percentage Stevia in een product zonder sterke nasmaak is 45%.

Daarnaast zijn er voor de werkbaarheid en dosering van Stevia ook andere zoetmakers als vulmiddel nodig omdat Stevia zoveel zoeter is dan suiker. Producenten willen graag een soortgelijke zoetheid bereiken voor 1 theelepel Stevia als 1 theelepel suiker, omdat dit dosering makkelijker maakt voor de consument. 

Volgens Down To Earth magazine is de productie van Stevia een energie-intensief proces. De plant heeft het bijvoorbeeld graag warm en vochtig en het moet dus worden gekweekt in kassen of op een plek waar het klimaat altijd warm en vochtig is. In dat geval is het niet in Nederland en komen de transportkosten er dus ook nog bij. Er wordt wel gewerkt aan een energie-efficiëntere methode voor de productie van Stevia.

Vergeleken met de hoeveelheid rietsuiker die je nodig hebt om dezelfde zoetheid te krijgen is het waterverbruik 95% lager. De CO2 uitstoot per zoetheid equivalent van een ton suiker is 110 – 170 kg. Ook volgens Wageningen University Research heeft Stevia een aanzienlijk lagere milieu-impact dan andere zoetstoffen. Stevia op zich is dus, in vergelijking met andere zoetstoffen, een duurzaam product. Echter omdat het door de producenten vaak wordt gemengd met andere zoetstoffen als vulmiddel zijn veel Stevia producten dus niet per se duurzamer. Je kan aan de ingrediënten zien of een product puur Stevia is of niet, Stevia wordt meestal aangegeven met de term steviolglycosiden.

Synthetische zoetmakers

Om wel een zoete smaak te geven maar geen calorieën, worden aan sommige producten kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. Er zijn veel soorten kunstmatige zoetstoffen. Wij noemen er twee, omdat de impact van de meeste kunstmatige zoetstoffen ongeveer hetzelfde is.

Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof in poedervorm die ongeveer 200 keer zo zoet is als suiker en nauwelijks calorieën levert. Er zijn veel discussies geweest over aspartaam en of het schadelijk is voor de gezondheid. Daar gaan wij hier niet op in, maar we willen wel dit artikel van NEMO Kennislink met je delen die het er over heeft, als je dit interessant vindt om meer over te lezen.

Aspartaam wordt gemaakt door een fermentatie proces waarbij aminozuren worden geproduceerd waarvan daarna aspartaam kristallen kunnen worden gemaakt. Deze kristallen worden schoongemaakt en verwerkt tot de zoetmaker aspartaam.

Omdat aspartaam niet gemaakt wordt van planten is er niet veel land en water nodig en hoeven er ook geen pesticiden of mest gebruikt te worden. Om preciezer te zijn is het watergebruik voor de productie van aspartaam minder dan 2% dan dat wat nodig is voor suiker. Daarnaast is aspartaam dus veel zoeter dan suiker en heb je daarom minder ervan nodig om dezelfde zoetheid in een product te kunnen behalen! Als laatste zijn er voor aspartaam geen specifieke temperaturen nodig om het goed te houden wat weer energie scheelt, en aspartaam is ook nog eens langer houdbaar dan suiker wat voedselverspilling voorkomt.

Sacharine

Sacharine is de oudste kunstmatige zoetstof die we kennen, het is een volledig synthetisch molecuul. Het is 300 tot 400 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën op.
Sacharine heeft dezelfde voordelen als aspartaam, omdat het ook minder water en land nodig heeft en langer houdbaar is.

Aan de andere kant is er een nadeel die, niet alleen voor deze, maar ook voor alle andere kunstmatige zoetstoffen geldt. Dit is dat het tegenwoordig wordt gezien als milieu vervuilende stoffen, hier hebben we het dus niet over het productieproces, maar over de stoffen zelf. Dit komt omdat het in toenemende mate wordt gevonden in aquatische ecosystemen omdat het resistent is tegen onze huidige afvalwaterzuivering. Toch zijn de effecten van deze stoffen in het water nog niet duidelijk, maar bepaalde onderzoeken hebben wel indicaties gevonden dat deze stoffen effecten hebben op het leven onder water.

Synthetische zoetmaker in lepel

Duurzame ontwikkelingen in zoetmakers

De productie van suikers en zoetmakers heeft over het algemeen een niet te hoge klimaatafdruk, in vergelijking met veel andere voedingsmiddelen. Toch hebben wij een ontwikkeling gevonden die blijkt nog een stapje duurzamer te zijn!

Xylitol of Berkensuiker is een natuurlijke zoetmaker die ongeveer even zoet smaakt als suiker maar 40% minder calorieën heeft. Het kan, in tegenstelling tot veel andere suiker alternatieven, ook gebruikt worden voor bakken.

De zoetstof wordt gemaakt van biomassa. Normaal gesproken wordt het meestal gemaakt uit voedselresten van bijvoorbeeld mais, graan of rijst. Echter is er sinds een korte tijd een nieuwe, duurzamere, bron ontdekt voor de productie van xylitol. Namelijk hout. Hiervoor worden dan resten van hout of van de papierindustrie gebruikt. Bijvoorbeeld van Berken die duurzaam worden geteeld in Finland, in dat geval wordt het ook wel Berkensuiker genoemd. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de productie van xylitol met deze nieuwe bron maar 10% van de CO2 uitstoot heeft als dat van de traditionele xylitol productie. Dit is omdat er minder water en energie wordt gebruikt voor het omzetten van hout- en papierresten tot xylitol dan voor het omzetten van voedselresten tot xylitol. Gedeeltelijk komt dit omdat de stof waarvan xylitol wordt gemaakt maar in hele kleine hoeveelheden voorkomt in voedsel.

Berkeboom waarvan de zoetmaker xylitol kan worden gemaakt

Interessant

Ongeveer een jaar geleden heeft het Australische ministerie voor Landbouw en Water ruim 2 miljoen Australische dollars, dat is ongeveer 1,4 miljoen euro, geïnvesteerd in wat zij het Sustainable Sugar Project noemen. Rietsuiker boeren in Australië kunnen vrijwillig meedoen aan dit project waarin standaarden voor productiviteit, winstgevendheid en duurzaamheid zijn opgenomen. Omtrent duurzaamheid richt dit project zich onder andere op bodemgezondheid, vegetatie en biodiversiteit. Het interessante aan dit project is echter dat het niet alleen de duurzaamheid van de productie wil verbeteren, maar dat ook wil kunnen bewijzen. Omdat consumenten en producenten steeds vaker willen weten waar hun voedsel(ingrediënt) vandaan komt. Dit project gaat gebruik maken van blockchaintechnologie zodat er kan worden gezien waar de rietsuiker vandaan komt en hoe het is geproduceerd.

Dit past onder andere bij het doel van Coca-Cola die in 2020 al zijn suiker uit duurzame bronnen wilt verkrijgen, blockchaintechnologie kan hen daarbij helpen door aan te tonen hoe de suiker die zij gebruiken in hun producten is gemaakt.

Wie weet kan je in de nabije toekomst wel van al je producten zien wat de herkomst is. Dat zou een duurzaam leven een stuk makkelijker maken!

Rietsuiker

Tips & tricks

Hoe kan je jou consumptie van zoetmakers zo duurzaam mogelijk maken? Hieronder geven we een aantal tips & tricks die je daarbij helpen!

1. Verminder je suikerconsumptie. Het eten van veel suiker zorgt voor een suikerpiek, wat kan leiden tot een hongerig gevoel achteraf. Dit hongerige gevoel zorgt er weer voor dat je meer gaat eten, terwijl dat eigenlijk niet had gehoeven. Dit is jammer, want een lagere consumptie is namelijk ook goed voor onze planeet.

2. Heb je toch behoefte aan wat zoets? In plaats van het toevoegen van suiker kan je ook gebruik maken van de natuurlijke zoetstoffen in bepaald voedsel zoals bananen en dadels. Je kan het zo eten, of een beetje van dit ingrediënt toevoegen aan je maaltijd om je eten zoeter te maken.

3. Stevia kan ook in natuurwinkels als pure versie worden gekocht. Dit zorgt ervoor dat er dus geen andere stoffen zijn toegevoegd die de duurzaamheid van het product omlaag halen. Deze Stevia zal dan eventueel groen zijn en een dropachtige nasmaak hebben, maar hij is duurzamer omdat er geen andere zoetmakers bij worden gemixt.

4. Kies voor een rietsuiker afkomstig van kleinschalige boeren. Zoals we hebben uitgelegd is de milieu-impact van deze keuze laag, zelfs in vergelijking met kristalsuiker uit Europa. Door te kiezen voor iets duurdere rietsuiker van kleinschalige boeren heb je een duurzaam product in handen waarmee je kleinschalige en lokale producenten steunt. Keurmerken zoals Fair Trade geven aan dat de rietsuiker van kleinschalige boeren komt en dus van betere herkomst is.

Boeken & Schrijfwaar


Greenstory

Een goede optie voor een whiteboard notitieboek is Greenstory. Het fijne aan dit schrift is dat je het helemaal zelf kunt samenstellen. Dit schrift zal dus voldoen aan al jouw wensen voor het nieuwe schooljaar en is oneindig te gebruiken. Volgend jaar andere wensen? Geen nood, je koopt dan gewoon gemakkelijk een aantal pagina’s bij en klikt deze in je schrift.

Kernwoorden: Whiteboard, notitieboek, herbruikbaar, modulair

Naar hun website


KAIA Natural Watercolor

Dit is een natuurlijke aquarel gemaakt van aardepigmenten zoals vermalen gesteente of van witte klei die met plantaardige pigmenten gekleurd is. De verf is 100% veganistisch, wat aquarelverf normaal gesproken niet altijd is want soms wordt er gebruik gemaakt van dierlijke pigmenten. Daarnaast is de verf gifvrij en dus veilig voor iedereen om te gebruiken.

Ook naast de productie van de verf doet Kara haar best haar hele bedrijf zo duurzaam mogelijk te runnen. Ze gebruikt bijvoorbeeld biologisch afbreekbare spuitzakken om de verf in napjes te spuiten en maakt ze gebruikt van een groene webhost en duurzame bank!

Kernwoorden: verf, knutselen, hobby, natuurlijk, duurzaam ondernemen, gifvrij, vegan

Naar hun website


Karst

Dit bedrijf uit Australië produceert unieke, herbruikbare stenen schriften, dagboeken, notepads en schetsboeken. Beslis zelf of je lijntjes, stipjes, ruitjes of blanco pagina’s wilt en de kleur van de kaft. De pagina’s zijn waterafstotend, schrijft glad, heeft 60% minder CO2 uitstoot en wordt CO2 neutraal bij jou aan huis bezorgd! Het “papier” is gemaakt van 80-90% steen en 10-20% resin om de steendeeltjes te binden. Wat is het voordeel van steen papier vergeleken met papier van bomen? Steenpapier kan oneindig worden recycled, terwijl normaal papier maar tot 7 keer kan worden gerecycled en elke keer moet er wel een deel nieuwe vezels worden toegevoegd. Het calcium carbonaat wat wordt gebruikt voor steenpapier wordt verzameld uit afval van constructie. Karst heeft een B Corp certificatie ontvangen voor hun harde, duurzame werk! Handig om te weten is dat je gewoon met je eigen pen of potlood op het papier kunt schrijven!

Kernwoorden: papier, schrift, steenpapier, notitie

Naar hun website


MooiZooi

Bij MooiZooi in Haarlem kan je terecht voor tweedehands materialen voor kunst en knutsel. Alle materialen zijn schoon en veilig en worden gedoneerd door bedrijven voor wie het toch restafval was! MooiZooi wil laten zien dat restafval ook iets heel moois en bruikbaars kan zijn.

Kernwoorden: Upcycle, circulair, knutselen, hobby, textiel, restmateriaal

Naar hun website


MOYU

Ook bij het Nederlandse bedrijf MOYU kan je terecht voor uitwisbare notitieboeken van steenpapier. De schriften in A4, A5 of A6 formaat zien er vrolijk en kleurrijk uit, en daarbovenop verkopen ze flip-over borden, ideaal voor op kantoor! Er worden geen bomen, water of chemicaliën gebruikt tijdens het ontwikkelingsproces én voor elke nieuwe MOYU wordt er een boom in Kenia geplant! Met een nat doekje veeg je zo je pagina weer schoon, maar vergeet niet eerst je notities te digitaliseren! Let wel op: voor de MOYU boekjes heb je wel een speciale pen nodig om zeker te weten dat je inkt 100% uitwisbaar is. Als je het boekje wilt weggooien, wat eigenlijk nooit zou hoeven omdat het papier oneindig herbruikbaar is, kan je het terugsturen naar MOYU zodat ze het kunnen recyclen!

Kernwoorden: papier, schrift, steenpapier, notitie

Naar hun website


Natural Earth Paint

Natural Earth Paint biedt een natuurlijke verf op oliebasis. Dit is een belangrijke innovatie omdat olieverf vaak zware metalen zoals cadmium en chroom bevat, die erg slecht zijn voor het milieu. Ook bevat het vluchtige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor jou gezondheid. De verf van Natural Earth Paint is niet giftig en gemaakt van 100% natuurlijke aarde en mineraal pigmenten.

Kernwoorden: Gifvrij, knutsel, hobby, olieverf, vegan

Naar hun website


NS-Upcycle

De notitieboekjes van NS-Upcycle zijn gemaakt van oude spoorkaarten van de NS en 100% gerecycled papier. Je kunt zelfs kiezen welke stad je op je kaft wilt!

Kernwoorden: Upcycle, circulair, notitieblok, schrijven, custom

Naar hun website


ÖkoNORM

De missie van ökoNORM is om milieuvriendelijke kunst- en knutsel artikelen te produceren op een manier dat het en zo klein mogelijke impact heeft op de gezondheid van mensen en de planeet. Alle producten worden in Duitsland geproduceerd en komen dus van lekker dichtbij.

Ze hebben onder andere producten zoals vingerverf, klei, stiften, (stoep)krijt en lijm! De verven die ze produceren zijn allemaal op waterbasis en gemaakt van hernieuwbare, rauwe grondstoffen. De krijtjes gemaakt van was bevatten alleen natuurlijke, niet-giftige, ingrediënten die zelf veilig zijn voor consumptie! De palm olie die wordt gebruikt voor de was komt alleen van plantages die zijn gecertificeerd onder de Forum for Sustainable Palm Oil. De verschillende soorten lijm die ökoNORM verkoopt zijn allemaal niet-giftig, zijn biologisch afbreekbaar, en zijn vrij van vluchtige organische stoffen.

Kernwoorden: knutselwaar, gifvrij, hobby

Naar hun website


paper / on the rocks

Ook het Nederlandse paper / on the rocks is goed bezig om steenpapier te normaliseren! Ze produceren de steenschriften in Nederland, en importeren het steenpapier uit Taiwan, waar het was uitgevonden. Per boek wordt er tussen de 0,28-0,36 kg CO2 geproduceerd en er wordt hard aan gewerkt om deze te verlagen! Het bedrijf heeft voor deze lage uitstoot een B Corp certificatie ontvangen. Ongeveer 85% van de energie die het bedrijf gebruikt komt van groene energie, hiervoor gebruiken ze zonne-energie. Je pakketje wordt met een fietskoerier geleverd!

Kernwoorden: schift, steenpapier, papier

Naar hun website


  • 1
  • 2
  • Next Page »

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in