Klooker is jouw onafhankelijke gids om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over een duurzame geneesmiddelen en medicijnen? Lees dan door. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

De farmaceutische industrie

De farmaceutische industrie is al langer een controversieel onderwerp. Mensen zijn het er over oneens of de industrie in het algemeen goed of slecht is. Natuurlijk is het, zoals bijna alles in het leven, niet zo zwart-wit. Voor een langere tijd zijn er al bedrijven bezig om verbeteringen door te voeren die bijdragen aan een veiliger en milieuvriendelijker productie met minder verbruik van grondstoffen (Geneesmiddelendebat).

Veel mensen staan er niet bij stil, maar ook voor een pijnstiller is een ingewikkeld productieproces nodig, dat niet altijd even milieuvriendelijk is. Gemiddeld is er 100 kg aan grondstoffen nodig om 1 kg werkzame stof te produceren. Deze inefficiëntie betekent: lange doorlooptijden, grootschalige productiefaciliteiten en omvangrijke verwerking van afvalstoffen (Geneesmiddelendebat).

Onder andere zorgverzekeraar CZ wil vanaf 2019 alleen nog maar duurzaam geproduceerde medicijnen verkopen. Lees er meer over hier.

Volgens websites Geneesmiddelendebat en DCAT zet grootschalig farmaceutisch bedrijf Sanofi zich in om verbeteringen door te voeren die bijdragen aan een veiliger,  milieuvriendelijker productie met minder verbruik van grondstoffen en om de milieueffecten van verpakkingen te verbeteren. Lees hier ook Sanofi’s Corporate Social Responsibility report van 2017.

Resten van medicijnen in het milieu

In de 12.000 geneesmiddelen gebruikt in Nederland, zitten in totaal 850 verschillende actieve stoffen. Volgens een onderzoek van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) worden ongeveer 200 van die stoffen aangetroffen in het milieu. Na het innemen van medicatie, dus ook paracetamol, verdwijnen de stoffen die je lichaam niet opneemt via het toilet zo het riool in. Een groot deel (65 procent) van die uitgescheiden geneesmiddelen kunnen worden verwijdert. De rest komt in het oppervlaktewater terecht.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn negatieve effecten van de restanten medicijnen in ons drinkwater op onze gezondheid zeer onwaarschijnlijk. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een verwaarloosbaar gezondheidsrisico.

Dieren komen er minder goed vanaf. Onderzoekers van het Amsterdamse Waternet schreven in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG) dat in studies weefselbeschadiging in vissen waargenomen was. Ze zagen nier-, kieuw- en leverschade bij forellen nadat de vissen drie weken lang waren blootgesteld aan diclofenac, een ontstekingsremmer en pijnstiller. “Diclofenac haal je slecht uit het watersysteem. Het verwijderen van het vergelijkbare ibuprofen, naproxen (merknaam Aleve) en paracetamol gaat veel beter” staat in NtvG. (Oneworld)

Door minder medicijnen te gebruiken, help je het milieu. Een andere optie is wellicht het gebruik van homeopathische geneesmiddelen. Daar meer over hieronder.

Medicijnresten-UVW-578x280.jpg

Wat kan ik doen met oude medicijnen of medicijnrestjes?

Medicijnen vallen onder het klein chemisch afval. “Het beste is om medicijnen die je over hebt bij de apotheek in te leveren of naar een inzamelpunt voor klein chemisch afval te brengen. Zij zorgen voor vernietiging. Gooi nooit restjes in het toilet, want die komen meteen in het riool terecht”, zegt Caroline Moermond van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Homeopathische geneesmiddelen

In Nederland gebruiken we de term ‘homeopathie’ voor plantaardige geneesmiddelen die vallen onder de noemer fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde. Als je homeopathie zeer ruim neemt, kun je er bijna alle natuurgeneeskundige medicijnen onder scharen. Er zijn dan ook homeopathische (natuurlijke) alternatieven verkrijgbaar voor vrijwel alle reguliere (synthetische) geneesmiddelen (Gezondr.nl) Hieronder een paar voorbeelden van commerciële homeopathische geneesmiddelen:

  • Efamol (stress & nervositeit)
  • Santasapina (keelpijn)
  • Symphytum (droge en/of schrale huid)
  • Tarwekiemolie (futloosheid)
  • Avena Sativa Complex (slapeloosheid)

Bekende producenten van homeopathische geneesmiddelen op de Nederlandse markt zijn A. Vogel / Biohorma en VSM. Ga er echter niet van uit dat wanneer een product als homeopathisch verkocht wordt, het productieproces van dat geneesmiddel ook compleet duurzaam is. Zoek dat altijd eerst uit, voordat je een product koopt!

Het betere medicijn is echter preventie in plaats van genezing. Zorg dus dat je voldoende water drinkt, voldoende slaap en rust krijgt, voldoende beweging krijgt, en goede voeding binnen krijgt. Heb je toch ergens last van? Op de website van apotheek.nl kan je bepaalde symptomen en / of klachten invullen en krijg je een advies of tips.